Titus Tüneli ve Beşikli Mağara
Hatay ili, Samandağ ilçesinde yer alan Titus Tüneli MÖ 1. yüzyıla tarihlenmektedir. Sel ve su taşkınlarını önlemek amacıyla kentin etrafını dolanacak şekilde yapılmıştır. Yapımına Roma İmparatoru Vespasianus döneminde başlanmış MS 81 yılında oğlu Titus döneminde tamamlanmış, yapımı 12 yıl sürmüştür. İnşasında Roma lejyonları ve köleler çalışmıştır. Uzunluğu 380 metre, yüksekliği 7 metre ve genişliği 6 metre olan tünel tümüyle dağın içine oyularak yapılmıştır. Titus Tüneli 2014 yılında UNESCO Geçici Miras Listesi’nde yerini almıştır.
Tünelin deniz tarafından girişinin sağ tarafında yer alan Beşikli Mağara, Titus Tüneli’ne yaklaşık 100 metre uzaklıktadır. Roma döneminde Akdeniz’in doğusundaki iki büyük limandan birine ev sahipliği yapan Seleucia Pieria Antik Kenti’nin sınırları içerisinde yer almaktadır. İçerisinde birbirinden duvarlarla ayrılmış, taş kemerler ve sütunların birbirine bağladığı bölümlerden oluşan on iki mezar bulunmaktadır. Bu mezarlara taş merdivenlerle inilmektedir. Beşikli Mağara içerisindeki bu mezarların Roma dönemine ait soylu ya da yönetici sınıfından bir aileye ait olduğu düşünülmektedir. Mağara, adını içerisinde bulunan bu mezarların adeta bir beşiği andırması sebebiyle almıştır.
Taş oyma sanatı ile yapılmış sütunları ve tavanındaki motifler görülmeye değer. Mimari açısından Hellenistik Dönem’den izler taşıdığını söylemek mümkündür.
Mağara içerisindeki mezar alanları, 1938 yılından bu yana devam eden kazı ve temizlik çalışmaları sonucu ziyarete uygun hale getirilmiştir.
Hatay’ın en dikkat çekici noktalarından olan Beşikli Mağara ve Titus Tüneli, Samandağ ilçesine yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
Hatay, 6 Şubatta gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerin en çok etkilediği illerden biri olmasına rağmen Titus Tüneli ve Beşikli Mağara depremlerde herhangi bir hasar almamıştır.
Görsel Kaynak: Türkiye Kültür Portalı
Arkeolojiye dair daha fazla içerik için Arkhe Arkeoloji Dergisi ve Arkhe Kitap bölümlerini ziyaret etmeyi unutmayın.