Niğde'nin Kayırlı köyünde yer alan Sırçalıtepe Höyüğü'nde, 9 bin 600 yıl öncesine ait izler taşıyan obsidiyen (volkanik cam) aletler, o dönemdeki günlük yaşamın ayrıntılarına ışık tutuyor.
Kazı Heyeti Başkanı, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nde görevli Doç. Dr. Semra Balcı, höyüğün Kayırlı köyünde, Göllü Dağı volkanik kompleksinin içinde bulunduğunu belirtti. Balcı, bölgede 2016 yılında yapılan yüzey araştırmalarında obsidiyen işliği ve yerleşim alanına dair önemli bulgular elde edilmesi üzerine 2019 yılında kazılara başlandığını ve çalışmaların kesintisiz devam ettiğini ifade etti.
Balcı, kazıların halen devam ettiğini ve henüz ana kayaya ulaşılmadığını, ancak elde edilen radyokarbon tarihleme sonuçlarına göre yerleşimin çanak çömleksiz Neolitik Dönem'in erken evresine tarihlendiğini belirtti. Sırçalıtepe'nin obsidiyen kaynaklarına yakınlığı nedeniyle obsidiyen işliği ve yerleşim ilişkileri açısından bölgedeki tek yerleşim alanı olduğuna dikkat çekti.
Höyükte bulunan obsidiyen aletlerin, geçmişte günlük yaşamda nasıl kullanıldığını anlamamıza yardımcı olduğunu vurgulayan Balcı, obsidiyenin avcılık, hasat, deri ve ahşap işleme gibi çeşitli aktivitelerde kullanıldığını belirtti. Ayrıca, höyükte hayvan kemiklerinden yapılmış sivri uçlu aletler ve iğneler gibi diğer volkanik kayaçlardan yapılmış sembolik eşyalar da bulunduğunu ekledi.
Balcı, höyüğün mimari kalıntıları arasında kerpiç duvarlı veya taş ve kerpicin bir arada kullanıldığı dörtgen planlı, bitişik yapılar tespit ettiklerini ve bu yapılarda fırın veya ocak olarak kullanılan pişirme alanlarının yer aldığını ifade etti. Ayrıca, bölgenin zengin hayvan çeşitliliğine sahip olduğunu ve özellikle koyun, keçi, sığır, geyik, tavşan gibi hayvanların kemiklerine rastlandığını belirtti.
Kaynak: AA