Selge Antik Kenti
Selge Antik Kenti, Antalya iline bağlı olan Manavgat ilçesinde yer almaktadır. Kent, Akdeniz'e yaklaşık 1000 metre yükseklikte, Köprülü Kanyon Milli Parkı'nın batı kesiminde yer almaktadır ve Pisidya Bölgesi’nin önemli kentlerindendir. Bugünkü Köprüçay Vadisi (Eurymedon) üzerinden Pamfilya Bölgesi kentleri ile bağlantısı vardır. Bu sebeple MS 25 yılında Pamfilya Eyaleti sınırları içerisine çekilmiştir. Bulunduğu bölge, MÖ 547 yılındaki Pers istilasından önce Lidya Krallığı’na bağlıdır. Sonrasında ise Büyük İskender’in gelişine kadar Pers egemenliği altında kalmıştır. Hellenistik Dönem’de (MÖ 330 – MS 30) bağımsızlığını kazanmıştır. Strabon, en parlak zamanını Roma Dönemi’nde yaşayan kentin nüfusunun 20 bin kişiye ulaştığını aktarmıştır. Bu süreç Bizans Dönemi’nde kadar devam etmiştir. 13. yüzyıldan itibaren Türk egemenliğine giren kent, bu dönemde Zerk ismi ile anılan ve daha çok göçebelerin yaşadığı bir merkez halini almıştır.
Kentin bugünkü kalıntıları akropoldeki yapılar ve surlardan oluşmaktadır. Gymnasium, stadyun, stoa ve bazilika günümüze ulaşan yapılardır. Akropoliste Zeus ve Artemis adına yapılmış olan iki tapınağın kalıntıları da görülmektedir. Bunlar dışında kentin günümüze en iyi korunmuş şekilde ulaşan yapısı ise MS 3. yüzyıla tarihlenen ve 9000 kişi kapasiteli olan tiyatrodur. Tiyatro, günümüzde restore edilmiştir. Tiyatronun hemen yanında stadyum yer almaktadır. Ancak 90 metre uzunluğa 28 metre genişliğe sahip bu stadyumun günümüze oldukça az bir bölümü ulaşabilmiştir. Kare planlı agora ise kentin güneyinde yer almaktadır. Bunun dışında Köprüçay Irmağı üzerinde ve ırmağı takip eden yol boyunca da pek çok yapı kalıntısı bulunmaktadır. Kentin bazı bölümleri ve özellikle nekropol alanı ne yazık ki pek çok kez kaçak kazılarla tahrip edilmiş durumdadır.
Selge, Lidyalılar, Persler, Makedonyalılar ve Roma İmparatorluğu gibi birçok medeniyetin egemenliği altına girmiştir. Kent, kendi parasını basan ilk Pisidya kentidir. MÖ 5. yüzyıldan başlayarak gümüş sikke basmıştır. Roma İmparatorluk Dönemi’ne kadar kentte sikke basımı devam etmiştir.
Bugün Selge Antik Kenti ve Altınkaya Köyü iç içe bir konumdadır. Köydeki evlerin pek çoğu 1. Derece sit alanının içerisinde yer almaktadır. Uzun yıllardır herhangi bir arkeolojik kazı çalışmasının yapılmadığı kent, giriş ücreti bulunmaksızın ziyaret edilebiliyor.
Arkeolojiye dair daha fazla içerik için Arkhe Arkeoloji Dergisi ve Arkhe Kitap bölümlerini ziyaret etmeyi unutmayın.