Hierapolis Antik Kenti
Pamukkale, Türkiye'nin güneybatısında bulunan ve doğal ve tarihi güzellikleriyle ünlü bir yerleşim bölgesidir. Bu bölgede yer alan Hierapolis Antik Kenti, Denizli Pamukkale'nin en önemli tarihi yapılarından biridir.
Hierapolis Antik Kenti’nin Bergama Kralı II. Eumenes tarafından MÖ 2. yüzyılda kurulduğu ve Pergamon’un kurucusu Telephos’un karısı Hiera’nın adını aldığı kabul edilmektedir. MÖ 129 yılında Roma İmparatorluğu’nun Asya Eyaleti’ne bağlanmıştır. Kent, en parlak dönemini MS 96 – 162 yılları arasında yaşamış, MS 3. yüzyılda Frigya Pakatianası’na dahil olmuştur.
Antik dönemde, şehir, zengin doğal kaynakları ve sağlık için önemli bir merkez olmasıyla ünlüdür. Özellikle Hierapolis'teki termal sular, şehri popüler bir sağlık ve tedavi merkezi haline getirmiştir. Bu termal sular, beyaz traverten teraslarının oluşumuna da katkıda bulunmuştur.
Hierapolis, Roma İmparatorluğu döneminde büyük bir gelişme göstermiştir. Kent, ticaret yolları üzerinde stratejik bir konumda yer aldığı için önemli bir merkez haline gelmiştir. Roma döneminde, Hierapolis'te tiyatrolar, hamamlar, tapınaklar, kiliseler, anıtsal çeşmeler ve diğer yapılar inşa edilmiştir. Bu yapılar, Hierapolis'in zengin ve gelişmiş bir Roma kenti olduğunu göstermektedir.
Hierapolis ayrıca Hıristiyanlık için de önemli bir merkez haline gelmiştir. Hıristiyanlığın yayılmasında önemli rol oynamıştır. İsa’nın on iki havarisinden biri olan Aziz Philippus ‘un ve Aziz Bartholomew gibi önemli Hıristiyan azizlerinin burada vaazlar verdikleri ve öldükleri bilinmektedir.
Kent, MS 4. yüzyılda Aziz Philippus anısına bir dini merkez ilan edilmiş, Doğunun Kılavuzu unvanını almıştır. MS 395 yılında ise Bizans (Doğu Roma) İmparatorluğu’na bağlanmış ve Piskoposluk Merkezi olmuştur.
Hierapolis'in tarihi boyunca bazı doğal felaketler yaşamıştır. MS 17 yılında meydana gelen büyük bir deprem, kentin büyük hasar almasına sebep olmuştur. Bununla birlikte, Hierapolis hızla restore edilmiş ve tekrar önemli bir yerleşim yeri haline gelmiştir.
Pamukkale Hierapolis Antik Kenti, 1988 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır. Bu alan, doğal güzellikleri ve tarihi kalıntılarıyla ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.
Adı Kutsal Kent anlamına da gelen Hierapolis Antik Kenti’nde tiyatro, nekropol alanı, Domitian Kapısı, Frontinus Caddesi, agora, gymnasium, tritonlu çeşme, su kanalları, Kuzey Bizans Kapısı, Apollon Kutsal Alanı, Roma Hamamı, Aziz Philippus Martryimu ve Köprüsü, Direkli Kilisesi ve katedral gibi pek çok farklı döneme ait yapılar ve kalıntılar görülebilmektedir. Doğal bir güzellik olan Pamukkale travertenleriyle iç içe olması sebebiyle tarih ve doğanın bir arada görülebildiği eşsiz bir kenttir.
Görsel Kaynak: Türkiye Kültür Portalı
Arkeolojiye dair daha fazla içerik için Arkhe Arkeoloji Dergisi ve Arkhe Kitap bölümlerini ziyaret etmeyi unutmayın.