Malazgirt Savaşı'ndan İzler: Ok Uçları Gün Yüzüne Çıkarıldı
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Malazgirt Tarihi Müslüman Mezarlığı'nda yürütülen kazı çalışmalarında, Malazgirt Savaşı'na ait olduğu düşünülen çok sayıda ok ucu bulunduğunu açıkladı.
Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Bakan Ersoy, Malazgirt Savaşı'nın yaşandığı topraklarda, tarihin izlerini taşıyan yeni bulguların ortaya çıkarılmaya devam ettiğini belirtti.
Ahlat Müze Müdürlüğü öncülüğünde gerçekleştirilen kazı çalışmalarında, Malazgirt Tarihi Müslüman Mezarlığı'nda savaşın izlerini taşıyan ok uçları bulunduğunu ifade eden Ersoy, "Bu bulgular, Malazgirt Savaşı'nın izlerini gün yüzüne çıkararak, tarihimize ışık tutuyor." dedi. Bakan, kazı ekibine de teşekkürlerini iletti.
51 Mezar Gün Yüzüne Çıkarıldı
Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, 2020 yılında başlatılan ve 12 üniversiteden yaklaşık 40 akademisyenin katılımıyla sürdürülen "Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırma Projesi" kapsamında bu yıl önemli bulgulara ulaşıldı. Çalışmalar, Muş'un Malazgirt ilçesi ve çevresinde Afşin Mezarlık Alanı, Malazgirt Tarihi Müslüman Mezarlığı ve Ağrı'nın Patnos ilçesine bağlı Günbeli köyü gibi stratejik noktalarda yoğunlaştı.
Afşin Mezarlık Alanı'ndaki kazılarda, 11. yüzyıla tarihlendirilen ve Malazgirt Savaşı ile bağlantılı olduğu düşünülen 51 mezar bulundu. Bu mezarların bazılarında, anıtsal yapılar içinde yer alan 7 bireye ait kalıntılar ortaya çıkarıldı.
Malazgirt ilçe merkezinde bulunan ve bölgenin en eski Müslüman mezarlığı olarak bilinen alanda bu yıl başlatılan kazılar, savaşın izlerini taşıyan çeşitli bulgularla sonuçlandı. Mezarlar arasında İslami ölü gömme geleneklerine uygun olarak yapılmış taş işçiliğiyle dikkat çeken örnekler yer alırken, ayrıca Bizans sikkeleri, ok uçları ve metal objeler de gün yüzüne çıkarıldı.
Romanos Diogenes'e Ait Mühür ve Sikkeler Bulundu
Ağrı'nın Patnos ilçesine bağlı Günbeli köyünde yapılan kazı çalışmaları, Malazgirt Savaşı'nın izlerini ortaya koymaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Ahlat Müze Müdürlüğüne teslim edilen IV. Romanos Diogenes'e ait baskı mührü ve altın sikkelerin ardından, bu yılki kazılarda da aynı imparatora ait ikinci bir baskı mühür, bronz sikkeler, ok uçları ve mızraklar bulundu. Bu bulgular, Günbeli köyünün savaş sırasında önemli bir çatışma alanı olduğunu doğruluyor.
Malazgirt Ovası'nda süren yüzey araştırmaları, savaşın izlerini taşıyan tüm alanları kapsamayı amaçlıyor ve çalışmaların bu doğrultuda devam etmesi planlanıyor.
Kaynak: AA