Quick Links


Place here any module, widget, design or HTML. for example menu, categories

850 TL ve üzeri ücretsiz kargo!

Poco theme
0
Shopping Cart (0)
0 ürün - 0,00TL
0
Alışveriş Sepeti (0)
0 ürün - 0,00TL

Magarsus Antik Kenti Athena Tapınağı

By Arkhe - 4 Ara 2023 732 0 comments
Previous Next
Magarsus Antik Kenti Athena Tapınağı
Magarsus Antik Kenti Athena Tapınağı
Magarsus Antik Kenti Athena Tapınağı
Magarsus Antik Kenti Athena Tapınağı

Magarsus Antik Kenti Athena Tapınağı

Adana'daki Magarsus Antik Kenti'nde devam eden arkeolojik kazılarda, Büyük İskender'in ibadet ettiği Athena Magarsia Tapınağı'nın ortaya çıkarılması hedefleniyor.

Milattan önce 7. yüzyılda kurulduğu değerlendirilen Karataş ilçesindeki antik kentte, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü öncülüğünde başlatılan kazılar devam ediyor.

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Erhan başkanlığındaki ekibin yürüttüğü yüzey araştırmalarında, Eski Makedonya Kralı Büyük İskender'in milattan önce 333 yılındaki İssos Savaşı öncesinde kurban kestiği Athena Magarsia Tapınağı'nın yeri tespit edildi.

Karataş Belediyesinin mülkiyetindeki alanın Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edilmesinin ardından tapınağın ortaya çıkarılması için kazı çalışmaları başladı.

"Sikkeler üzerinde tapınağın tasviri bulunuyor"
Kazı başkanı Doç. Dr. Erhan, AA muhabirine, Magarsus Antik Tiyatrosu'nun yaklaşık 200 metre kuzeyindeki yüzey taramalarında, Athena Magarsia Tapınağı'na ait altyapı, üstyapı ve sütun parçaları bulduklarını ifade etti.

Antik kaynaklardaki bilgilere göre tapınağın, Helenistik Dönem'den itibaren önemli bir "kehanet merkezi" olduğunu dile getiren Erhan, "Yöreden insanlar ve deniz aşırı yerlerden gelenler, burada konaklıyor, dua ediyordu. Bizdeki karşılığıyla bir nevi istihareye yatıyorlardı. Gece gördükleri rüyaları tanrılardan gelen mesaj olarak kabul ediyorlardı. Böylesine önemli bir tapınak." dedi.

Erhan, tapınağın, Roma İmparatorluğu döneminde kilise olarak kullanıldığını belirterek yapının yaklaşık 14 metre yüksekliğinde olduğunu tahmin ettiklerini anlattı.
Yapının ortaya çıkarılmasının ardından restore edileceğini ifade eden Erhan, şöyle dedi:

"Tapınak, her ne kadar temel seviyesine kadar korunmuş olsa da alandaki dağılmış mimari yapı parçaları bize, kazdıktan sonra burayı yeniden restore edebileceğimizi gösteriyor. Sikkeler üzerinde tapınağın tasviri bulunuyor. Bu yıl hedefimiz kazabildiğimiz alanı tamamlamak, gelecek yıl da inşallah kazıyı tamamlayıp çok kısa sürede restorasyon aşamasına geçmek. Kazıda toprak altını bilemeyiz ancak yapının boyutu küçük olduğu için eldeki veriler çalışmanın çok uzun sürmeyeceğini gösteriyor. Birkaç metre kazdıktan sonra tüm bilimsel verilere ulaşacağımızı umuyoruz." dedi.

Doç. Dr. Fatih Erhan, tapınağın temel kısmında büyük bir "kara taş"ın yer aldığına ilişkin bilgiler olduğunu, Karataş ilçesinin adının buradan gelmiş olabileceği ihtimalinin değerlendirildiğini sözlerine ekledi.
"Turizm için lokomotif olacak"
Karataş Kaymakamı Necati Aktan da Magarsus Antik Kenti'nin önemli arkeolojik çalışmalara ev sahipliği yaptığını söyledi.

Karataş Belediye Başkanı Necip Topuz da antik kentin, bölge için değerli olduğunu ifade ederek "Tapınağın ortaya çıkarılıp restore edilmesi turizm için lokomotif olacak. 'Gökyüzüne açılan kapı' denilen kehanet merkezinin ciddi ses getireceğine inanıyorum." dedi.

Kaynak: AA / Bekir Ömer Fansa  

Arkeolojiye dair daha fazla içerik için Arkhe Arkeoloji DergisiArkhe Konsept ve Arkhe Kitap bölümlerini ziyaret etmeyi unutmayın.

Yeni Ürünler

Özel Ürün
Yeni

İlkel Kültür

646,00TL 680,00TL
Yeni
Yeni

Arkeofili

185,00TL
Özel Ürün
Yeni

Luviler

427,50TL 450,00TL
Yeni
2-3 gün içinde
Özel Ürün
Yeni

Anadolu Kültür Tarihi

451,25TL 475,00TL
Özel Ürün
Yeni

Hellenistik Dünya Tarihi

427,50TL 450,00TL
Özel Ürün
Yeni
Özel Ürün
Yeni