Kütahya'nın Tavşanlı ilçesindeki arkeolojik kazılar, yaklaşık 4 bin yıl öncesine ait silindir şeklinde bir mührün keşfi ile sonuçlandı.
"Kütahya'nın kalbi" olarak adlandırılan Tavşanlı Höyük, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Erkan Fidan'ın liderliğinde devam eden kazılarla gün yüzüne çıkıyor. Havadan yapılan çekimlerde kalp şeklinde görülen bu alan, Koloni Çağı'nın sonlarına doğru gerçekleşen bir saldırı sonucu tamamen yakılıp yıkıldığı belirlenen antik bir yerleşim yeridir.
Bu kazılarda bulunan seramik mühür, Orta Anadolu'nun önemli ticaret merkezleri olan Kültepe ve Acemhöyük'teki benzer örneklerle aynı döneme ait olup, antik dönemde doğu ile batı arasında var olan ticaret yollarının bir başka kanıtı olarak dikkat çekiyor. Ayrıca, Tavşanlı Höyük'ün, Batı Anadolu'nun ticaret yolları üzerinde stratejik bir konumda yer aldığını ve antik dönemdeki ekonomik ağların önemli bir parçası olduğunu ortaya koyuyor.
Geçmişi 8 bin 100 yıl öncesine dayanan bu yerleşim yerinde, daha önce de Tunç Çağı'na ait pek çok buluntu gün yüzüne çıkarılmıştı. Bu buluntular arasında 3 bin 700 yıl önceki bir saldırıda yakılıp yıkılan evlerden kaçamayan iki insana ait iskeletlerde korunan beyin ve deri kalıntıları, 3 bin 300 yıllık mühür ve hançerler, bakır ve gümüş atıkları, çanak ve çömlekler, dokumacılıkta kullanılan el aletleri ve seramik malzemeler yer alıyor.
Kaynak: AA