Kremna Antik Kenti
Burdur’un Bucak ilçesine bağlı Çamlık Beldesi’nde yer alan bir antik kenttir. Aksu (Kestos) vadisinde etrafı uçurum olan hâkim bir tepe üzerinde Pisidialıların kurduğu antik bir kenttir.
Kent, en parlak dönemini MS 2. yüzyılda yaşamıştır. MÖ 6. yüzyılda Lidyalıların, MÖ 546 yılında Perslerin, MÖ 333 yılında Büyük İskender’in egemenliğine girmiştir. Daha sonra sırasıyla Antigonas, Selevkoslar, Bergama Krallığı ve ardından MÖ 60 yılında Roma İmparatorluğu’nun egemenliğine girmiştir. MÖ 36 yılında Galatların egemenliğine giren kent, MÖ 25 yılında tekrar Roma yönetimine girmiştir.
Roma İmparatorluğu’nun ikiye bölünmesinin ardından kent, Doğu Roma (Bizans) egemenliğine girmiş, 11. yüzyıldan itibaren Türklerin eline geçmiştir.
Kentte bugün görülebilen yapılar daha çok Roma Dönemi’ne aittir. Kentin etrafı 2 metre genişliğinde, 7-8 metre uzunluğunda surlarla çevrilidir. Miletoslu Mimar Hippodamos tarafından geliştirilen ızgara plan ile kurulan Kremna Antik Kenti, akropol, bazilika, kilise, kütüphane, nympheion ve anıtsal giriş kapısından oluşmaktadır.
1880’li yıllarda Avusturyalı araştırmacı Graf Von Lackoronski tarafından keşfedilen kentte ilk araştırmaları yine aynı araştırmacı yapmış, kentteki kalıntıların ayrıntılı planını çıkarmıştır.
1971- 1973 yılları arasında Prof. Dr. Jale İnan tarafından yürütülen kazı çalışmalarıyla kütüphane yapısı ortaya çıkarılmıştır. Kazı çalışmaları sırasında bulunan 9 adet mermer heykel ve diğer buluntular Burdur Arkeoloji Müzesi’nde Kremna Salonu’nda sergilenmektedir. Kremna Antik Kenti’ndeki kazı çalışmaları günümüzde Prof. Dr. Ayça Polat Berks başkanlığında, Bucak Belediyesi’nin destekleriyle sürdürülmektedir.
Kaynak: Türkiye Kültür Portalı
Arkeolojiye dair daha fazla içerik için Arkhe Arkeoloji Dergisi ve Arkhe Kitap bölümlerini ziyaret etmeyi unutmayın.