Quick Links


Place here any module, widget, design or HTML. for example menu, categories

850 TL ve üzeri ücretsiz kargo!

Poco theme
0
Shopping Cart (0)
0 ürün - 0,00TL
0
Alışveriş Sepeti (0)
0 ürün - 0,00TL

Karkamış Antik Kenti'ne "Göbeklitepe Modeli" Koruyucu Çatı

By Arkhe - 2 Tem 2024 347 0 comments
Previous Next
Karkamış Antik Kenti'ne "Göbeklitepe Modeli" Koruyucu Çatı
Karkamış Antik Kenti'ne "Göbeklitepe Modeli" Koruyucu Çatı

Karkamış Antik Kenti'ne "Göbeklitepe Modeli" Koruyucu Çatı

Türkiye-Suriye sınır hattında bulunan ve Hititlerin bölgedeki en önemli yönetim merkezi olan Karkamış Antik Kenti'nde, koruyucu çatı yapımı tamamlandı. Bu proje, antik kenti koruma altına almak için "Göbeklitepe modeli" olarak adlandırılan çatı sistemini temel alıyor.

İtalya'nın Bolonya Üniversitesinden Prof. Dr. Nicolo Marchetti'nin başkanlığında ve İstanbul Üniversitesinden Doç. Dr. Hasan Peker'in başkan yardımcılığında Türk-İtalyan işbirliği ile devam eden kazı çalışmaları sürüyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, SANKO Holding ve İtalya Dışişleri Bakanlığı'nın destek sağladığı bu çalışmalar, Karkamış'ın tarihini detaylı bir şekilde aydınlatmayı amaçlıyor.

Geçmiş dönemlerdeki kazılarda, "Aşağı Saray Alanı"nın doğu kısmında bulunan ve "Mühür Evi" olarak adlandırılan idari yapıda, Hitit idaresinin en yüksek görevlilerine ait 100'ün üzerinde baskılı kil mühür bulundu. Ayrıca, Anadolu'da ilk kez karşılaşılan ve bir çömlek üzerinde boyayla çizilmiş "Kentin İdarecisi, …patu" yazan Anadolu hiyeroglifi de keşfedildi, bu bulgu kadınların devlet yönetiminde söz sahibi olduğunu işaret ediyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, antik kentteki eserlerin korunması amacıyla "Aşağı Saray Alanı"na çelikten bir çatı inşa etti. Yaklaşık 2 bin metrekare alanı kapsayan bu çelik çatı, eserlerin korunması için dışarıda tamamlanıp, parçalar halinde antik kente getirilerek monte edildi. Kazık çakılmadan yapılan bu çatının, arkeoloji alanında dünyada sayılı büyüklükteki özgün koruyucu çalışmalardan biri olduğu belirtiliyor. Koruma altına alınan bu bölgenin açılışının 6 Temmuz'da yapılması planlanıyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Karkamış'ın çok eski bir tarihin taşıyıcısı olduğunu belirterek, antik kentin Suriye sınırında olmasının kazı ve restorasyon çalışmalarını zorlaştırdığını, ancak güvenliği tesis ederek çalışmalara devam ettiklerini ifade etti. Şahin, "Restorasyon devam ederken, Göbeklitepe'deki gibi büyük bir görsel şovla çıkan eserlerin muhafaza edildiği bir çatı sistemi oluşturduk. Bu proje tamamen Büyükşehir Belediyemiz tarafından yapıldı. Ziyarete açtığımız beşinci antik kentimize kavuşmuş olacağız. Hitit döneminin en güzel eserlerinin sergilendiği antik kentimizi tamamlamış olacağız. Bu, kültür turizmi açısından çok önemli," dedi.

Şahin ayrıca, antik kentin önünde büyük bir ekolojik alan bulunduğunu ve burayla ilgili çalışmalar tamamlandığında ekopark projesine başlayacaklarını belirtti. Bu projeler tamamlandığında, Karkamış'ın turizm açısından daha da cazip hale geleceğini ve herkesin bu güzelliği görmek için Karkamış'a geleceğini söyledi.

Kaynak: AA

Arkeolojiye dair daha fazla içerik için Arkhe Arkeoloji Dergisi ve Arkhe Kitap bölümlerini ziyaret etmeyi unutmayın. 

Yeni Ürünler

Özel Ürün
Yeni

İlkel Kültür

646,00TL 680,00TL
Yeni
Yeni

Arkeofili

185,00TL
Özel Ürün
Yeni

Luviler

427,50TL 450,00TL
Yeni
2-3 gün içinde
Özel Ürün
Yeni

Anadolu Kültür Tarihi

451,25TL 475,00TL
Özel Ürün
Yeni

Hellenistik Dünya Tarihi

427,50TL 450,00TL
Özel Ürün
Yeni
Özel Ürün
Yeni