Quick Links


Place here any module, widget, design or HTML. for example menu, categories

850 TL ve üzeri ücretsiz kargo!

Poco theme
0
Shopping Cart (0)
0 ürün - 0,00TL
0
Alışveriş Sepeti (0)
0 ürün - 0,00TL

Japon Arkeolog, Hitit İmparatorluğu’na Ait 3 bin 300 Yıllık Tableti Keşfetti

By Arkhe - 21 Haz 2024 446 0 comments
Previous Next
Japon Arkeolog, Hitit İmparatorluğu’na Ait 3 bin 300 Yıllık Tableti Keşfetti
Japon Arkeolog, Hitit İmparatorluğu’na Ait 3 bin 300 Yıllık Tableti Keşfetti

Kırıkkale’de, Hitit İmparatorluğu’na ait 3 bin 300 yıllık bir tablet bulundu. Büklükale kazı alanında, Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü’nden Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura ve ekibinin yürüttüğü kazılarda ortaya çıkarılan bu tablet, Hitit kraliyet ailesinin dini törenlerine dair önemli bilgiler içeriyor. Tablet üzerinde Arzava kralı Tarhuntarado’nun ismi geçiyor, bu da dikkat çekici bir ayrıntı olarak öne çıkıyor.

Karakeçili ilçesinde yer alan Büklükale’de, 15 yıldır süren kazı çalışmalarında birçok önemli keşfe ulaşıldı. Kazı alanı, "Aşağı şehir" ve "Yukarı şehir" olarak iki bölgeden oluşuyor ve burada Hitit İmparatorluğu’na ait tarihi kalıntılar gün yüzüne çıkarılıyor. Bulunan çivi yazılı kil tablet, Hititçe ve Hurrice yazılmış olup, Hitit kraliyet ailesinin dini törenlerini anlatıyor.

Büklükale’nin Hitit İmparatorluğu için stratejik öneme sahip bir şehir olduğunu gösteren tablette, bir yabancı istilasından da bahsediliyor. Ayrıca, tablet üzerindeki Arzava kralı Tarhuntarado’nun ismi, daha önce Mısır’ın Amarna şehrinde bulunan tabletlerde de yer almıştı. Bu keşif, Büklükale’nin Hitit İmparatorluğu’nun önemli şehirlerinden biri olduğunu kanıtlıyor.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve kazı başkanı Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura, tabletin Hitit kralı ve kraliçesinin Hurrice dini törenler yaptığını gösterdiğini belirtti. Hurrice yazılı tabletlerin Anadolu’da sadece Boğazköy, Ortaköy ve Kayalıpınar’da bulunduğunu, Büklükale’de de bir tane bulunmasının şaşırtıcı olduğunu ifade etti.

Matsumura, "Hurrice tabletin bulunması, Hitit kralının ve kraliçenin burada Hurrice dini törenler yaptığını gösteriyor. Burada ikamet etmiş de olabilirler, ancak tam olarak bilmiyoruz. Büklükale’de bulunan bu tablet, Hitit kraliyet ailesiyle ilişkili olduğunu ve buranın önemli bir şehir olduğunu gösteriyor" dedi.

Bu tabletin keşfi, Hitit kraliyet ailesinin Büklükale’de de bulunduğunu ve burada dini törenler gerçekleştirdiğini ortaya koyuyor. Ayrıca, Katapa isminin tablette geçmesi de önemli bir bulgu olarak öne çıkıyor. Matsumura, Katapa’da yapılması gereken bu duanın neden Büklükale’de bulunduğunu araştırmaya devam edeceklerini belirtti.

Tablette ismi geçen Tarhuntarado’nun, 1890’larda Mısır’da Amarna şehrinde bulunan tabletlerde de isminin geçtiğini belirten Matsumura, "Bu tabletin içinde Arzava kralı Tarhuntarado’nun ismi yer alıyor. Bu isim, Amarna şehrinde bulunan tabletlerde de geçiyor. O dönemde Arzava kralına gönderilen mektupta, Boğazköy’ün istila edildiği belirtiliyordu. Bu kralın isminin Büklükale’de bulunması çok şaşırtıcı" diye konuştu.

Kaynak: İHA

Arkeolojiye dair daha fazla içerik için Arkhe Arkeoloji Dergisi, Arkhe Konsept ve Arkhe Kitap bölümlerini ziyaret etmeyi unutmayın.

Yeni Ürünler

Özel Ürün
Yeni

İlkel Kültür

646,00TL 680,00TL
Yeni
Yeni

Arkeofili

185,00TL
Özel Ürün
Yeni

Luviler

427,50TL 450,00TL
Yeni
2-3 gün içinde
Özel Ürün
Yeni

Anadolu Kültür Tarihi

451,25TL 475,00TL
Özel Ürün
Yeni

Hellenistik Dünya Tarihi

427,50TL 450,00TL
Özel Ürün
Yeni
Özel Ürün
Yeni