Quick Links


Place here any module, widget, design or HTML. for example menu, categories

850 TL ve üzeri ücretsiz kargo!

Poco theme
0
Shopping Cart (0)
0 ürün - 0,00TL
0
Alışveriş Sepeti (0)
0 ürün - 0,00TL

Türk mimarisinin Anadolu’da ki ilk örneklerinden biri, 844 yıldır ayakta

By Arkhe - 26 Tem 2024 380 0 comments
Türk mimarisinin Anadolu’da ki ilk örneklerinden biri, 844 yıldır ayakta

Anadolu'daki en eski Türk yapılarından biri olan Divriği Kale Camii, minaresiz yapısı ve uçurum kenarındaki konumuyla dikkat çekiyor. 844 yıldır ayakta kalan bu tarihi cami, tamamlanan restorasyon çalışmalarının ardından ibadete açılmayı bekliyor.

Tarihi yapıları, kültürel mirasları ve gastronomi alanındaki lezzetleriyle tanınan Sivas’ın Divriği ilçesi, her geçen gün turist potansiyelini artırıyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Ulu Camii ve Darüşşifası gibi önemli yapıları barındıran ilçe, Divriği Kale Camii ile de ilgi çekiyor. 1180 yılında Divriği Kalesi surları içerisinde inşa edilen bu cami, uçurum kenarındaki yapısıyla görenleri hayrete düşürüyor. Mengücek Beyliği Dönemi'nde Süleyman Şah oğlu Emir İshak tarafından yaptırılan cami, Anadolu'daki ilk Türk yapılarından biri olarak biliniyor. Uzun yıllar harabe halde bulunan ve 2008 yılında restorasyonu tamamlanan cami, ibadete açılmayı bekliyor.

Uzman Sanat Tarihçisi Yunus Budaktaş, Divriği Kale Camii'nin, Mengücekliler döneminde, 1180-1181 yıllarında Süleyman Şah oğlu Emir İshak tarafından inşa edildiğini belirtiyor. Yapının üzerinde bulunan inşa kitabesi bu tarihi bilgileri doğruluyor. Budaktaş, "Divriği Kale Camii, bulunduğu konum ve mimari özellikleriyle dikkat çekiyor. Yapının bulunduğu konum, erken dönem örneklerinden biri olarak öne çıkmasını sağlıyor. Divriği Kalesi surları içerisinde, ilçeye hakim bir noktada inşa edilen bu tarihi yapı, inşa teknik ve malzeme anlamında pek fazla veri sunmasa da, taç kapısında ve iç tezyinatında bulunan bazı süsleme örnekleriyle sanat ve estetik anlamında önemli veriler sağlıyor. 1071 Malazgirt Zaferi'nin ardından Anadolu'nun kapılarının Türklere açılmasıyla birlikte, inşa ve imar faaliyetlerinin başladığını görüyoruz. Divriği Kale Camii de bu süreçte Türkler tarafından yapılan en erken tarihli örneklerden biridir. Bu sebeple Türk mimari ve tarihi açısından önemli bir yere sahiptir," diyor.

844 yıllık cami, restorasyon çalışmalarının ardından ibadete açılmayı bekliyor. Budaktaş, 2008 yılında restorasyonu tamamlanan bu tarihi caminin, henüz ibadete açılmadığını, ancak tarih meraklıları ve turistler için önemli bir cazibe merkezi olduğunu belirtiyor. Yapının tam olarak bir uçurumun kenarında yer alması, Divriği Kalesi'ni çevreleyen Çaltı Çayı ve Çaltı Kanyonu'na dik bakan bir yamaçta inşa edilmesi, güvenlik ve savunma anlamında da önem arz ediyor. Budaktaş, "Meraklılar veya bilgi sahibi olmak isteyenler, fotoğraflar veya videolar aracılığıyla yapının çok dik bir uçurumun kenarında yer aldığını görebilirler," ifadelerini kullanıyor.

Kaynak: İHA

Arkeolojiye dair daha fazla içerik için Arkhe Arkeoloji Dergisi

Yeni Ürünler

Özel Ürün
Yeni

İlkel Kültür

646,00TL 680,00TL
Yeni
Yeni

Arkeofili

185,00TL
Özel Ürün
Yeni

Luviler

427,50TL 450,00TL
Yeni
2-3 gün içinde
Özel Ürün
Yeni

Anadolu Kültür Tarihi

451,25TL 475,00TL
Özel Ürün
Yeni

Hellenistik Dünya Tarihi

427,50TL 450,00TL
Özel Ürün
Yeni
Özel Ürün
Yeni

BÜLTEN

HAKKIMIZDA

2017 yılı Ocak ayında yayın hayatına başlayan Arkhe Dergisi, arkeolog ve sanat tarihçilerden oluşan bir ekip tarafından kuruldu. Her sayısında arkeoloji, sanat tarihi ve antropoloji gibi bilim dallarından seçilen dergi temasını Türkiye ve dünyanın pek çok noktasından konu ile ilgili çalışmalarını sürdürmektedir.

2023 © PIO