Quick Links


Place here any module, widget, design or HTML. for example menu, categories

850 TL ve üzeri ücretsiz kargo!

Poco theme
0
Shopping Cart (0)
0 ürün - 0,00TL
0
Alışveriş Sepeti (0)
0 ürün - 0,00TL

Türk Dünyası Kültürel Mirası Dijital Kataloğu Hazırlanıyor

By Arkhe - 13 Haz 2024 553 0 comments
Previous Next
Türk Dünyası Kültürel Mirası Dijital Kataloğu Hazırlanıyor
Türk Dünyası Kültürel Mirası Dijital Kataloğu Hazırlanıyor
Türk Dünyası Kültürel Mirası Dijital Kataloğu Hazırlanıyor

Türk Dünyası Kültürel Mirası Dijital Kataloğu Hazırlanıyor

Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Aktotı Raimkulova, Türk dünyasının ortak somut ve somut olmayan kültürel mirasının dijital kataloğunu hazırladıklarını duyurdu.

Merkezi Bakü'de bulunan Türk Kültür ve Miras Vakfı'nın başkanlığına, Kasım 2023'teki Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Konseyi 10. Zirvesi'nde atanan Raimkulova, Kazakistan'da yaptığı açıklamalarda vakfın faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Eski Kazakistan Kültür Bakanı Raimkulova, vakfın görevlerinin Türk dünyasının kültürel mirasını korumak, restore etmek ve yaymak olduğunu belirtti.

Vakfa üye ülkelerin uzmanlarının bir araya getirilerek sahada birlikte çalışma deneyimi oluşturduklarını ifade eden Raimkulova, "Ülkelerimizde tarih, arkeoloji, mimarlık, sanat ve folklor gibi alanlarda uzmanlaşmış birçok kişiye sahibiz. Ortak kültürel mirasımızı korumak için onların tecrübelerine ihtiyacımız var" dedi.

Bu bağlamda, Kazakistan'ın Yedisu Vadisi'nde bulunan Tamgalı petrogliflerinin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne dahil edilmesinin 20. yıl dönümü vesilesiyle Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan'dan önde gelen tarihçi, arkeolog ve restoratörlerin katıldığı bir bilimsel gezi düzenlediklerini belirten Raimkulova, bu uzmanların değerlendirmelerini kayda aldıklarını söyledi.

TDT İstanbul Zirvesi'nde devlet başkanlarının talimatları doğrultusunda, Türk dünyasının somut ve somut olmayan kültürel mirasının listesini ve kataloğunu hazırladıklarını ifade eden Raimkulova, "Türk devletlerinden uzmanların yer aldığı bir çalışma grubu oluşturduk ve çalışmalara başladık. Hazırlayacağımız katalog hem dijital hem de basılı formatta olacak" dedi.

Raimkulova, vakfın ayrıca "istişare konseyi platformu" oluşturma görevini üstlendiğini belirterek, konseyin üye ülkelerin UNESCO milli komisyon üyeleri, TDT, Türksoy, Türk Akademisi ve TÜRKPA temsilcilerinden ve her ülkeden 2-3 uzmandan oluşacağını söyledi. Konseyin, her 3 ya da 6 ayda bir toplanarak çalışmaların koordinasyonunu sağlayacağını ekledi. Örneğin, Türk Akademisi bir arkeolojik kazı çalışması yürüttüğünde vakfın restorasyon işini üstleneceğini belirten Raimkulova, bu şekilde çalışmaların etkinliğini artırmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Vakıf bünyesinde ilk kez Türk Dünyası Restoratörler Konseyi'ni kurduklarını açıklayan Raimkulova, "Eserlerimizin inşa edilme yöntemleri ve kullanılan malzeme Batı ve Doğu'daki diğer eserlerden farklı. Kültürel mirasımızı korumak için birbirimizin tecrübelerine ihtiyacımız var. Amacımız restoratörler havuzu oluşturmak. Ne yazık ki usta isimler aramızdan ayrılıyor ve onların deneyimlerini gençlere aktarmamız lazım" dedi.

Türk dünyasının kültürel mirasının korunmasına ilişkin yasal çalışmalar başlatıldı
Raimkulova, UNESCO örneğinde olduğu gibi "Türk dünyasının kültürel mirasının korunmasına ilişkin sözleşmenin" kabul edilmesi için yasal temelin oluşturulmasına yönelik çalışma başlattıklarını duyurdu.

Vakfın bu yıl hayata geçirmeyi planladığı projeler hakkında da bilgi veren Raimkulova, İstanbul'da Türk dünyasından restoratörler için özellikle saray restoratörlüğü alanında eğitim düzenleyeceklerini belirtti.

Ayrıca, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ile işbirliği çerçevesinde Almatı'daki Ulusal Kütüphane'de muhafaza edilen 12. yüzyıla ait Kur'an-ı Kerim'in restorasyonu temelinde bir eğitim programı düzenleyeceklerini söyleyen Raimkulova, Kaşgarlı Mahmud'un kaleme aldığı ilk Türkçe sözlük olan Divanu Lügati't Türk'ün yazılışının 950. yıl dönümü dolayısıyla UNESCO'da uluslararası bir konferansa ev sahipliği yapacaklarını belirtti.

Kaynak: AA

Arkeolojiye dair daha fazla içerik için Arkhe Arkeoloji Dergisi ve Arkhe Kitap bölümlerini ziyaret etmeyi unutmayın. 

Yeni Ürünler

Özel Ürün
Yeni

İlkel Kültür

646,00TL 680,00TL
Yeni
Yeni

Arkeofili

185,00TL
Özel Ürün
Yeni

Luviler

427,50TL 450,00TL
Yeni
2-3 gün içinde
Özel Ürün
Yeni

Anadolu Kültür Tarihi

451,25TL 475,00TL
Özel Ürün
Yeni

Hellenistik Dünya Tarihi

427,50TL 450,00TL
Özel Ürün
Yeni
Özel Ürün
Yeni