Quick Links


Place here any module, widget, design or HTML. for example menu, categories

850 TL ve üzeri ücretsiz kargo!

Poco theme
0
Shopping Cart (0)
0 ürün - 0,00TL
0
Alışveriş Sepeti (0)
0 ürün - 0,00TL

Tavşanlı Höyük'te 3700 yıllık beyin ve deri kalıntıları bulundu

By Arkhe - 23 Eki 2023 753 0 comments
Tavşanlı Höyük'te 3700 yıllık beyin ve deri kalıntıları bulundu

Tavşanlı Höyük'te 3700 yıllık beyin ve deri kalıntıları bulundu

Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde bulunan be havadan çekilen fotoğrafları kalp figürüne benzediği için Kütahya'nın kalbi olarak adlandırılan höyükte devam eden kazı çalışmalarında, iki insana ait olduğu belirtilen 3 bin 700 yıllık  beyin ve deri kalıntıları bulundu.
Bulunan insan derisi, Türkiye’de arkeolojik dönemlerde ilk ve tek örnek.
Evlerin yıkılmış molozlarının altında kalarak can veren iki insana ait olduğu belirlenen kalıntılar oldukça önemli. Bu insanlar bugüne kadar Tavşanlı’nın bilinen en eski insanları. 
Kalıntılar, 15-18 yaşlarında genç olan erkek birey ve 40-45 yaşlarında bir erkeğe ait. Yaşlı olan birey odanın ortasında bir yere kaçamazken, genç birey kapıdan çıkmak üzereyken yıkılan molozun altında kalmış. 
Yerleşim yerine yapılan muhtemelen ani bir saldırı sonucu yıkılan şehrin, saldırıya çok açık olan kuzeydoğu kenarındaki bu yapıda insanların evden kaçamadıkları anlaşılıyor. 

Hacettepe Üniversitesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Selim Erdal tarafından kazılan ve incelenen iskeletler çok yüksek ısıya ve şiddetli ateşe maruz kalmışlar. Bu yüzden de bu insan kalıntılarından bir tanesinde, kafatasının içindeki beyin, karbonize olarak korunmuş ve günümüze kadar ulaşmış. Ama İrlanda’da gerçekleştirilen sunumda daha önemli olarak tanımlanan başka bir keşif var. Diğer genç olan bireyin göğüs ve karnı arasında yine karbonize olarak günümüze gelmiş kendi deri parçaları bulunmuş. Bugüne kadar Anadolu’da yapılan kazılarda çok az sayıda da olsa beyin kalıntısı bulunmuştu. Ancak bu insan derisinin, Türkiye’de arkeolojik dönemlerde bulunan ilk ve tek örnek olması açısından gerçekten çok önemli olduğunun altı çizildi.

Bu yıl 29.’su düzenlenen ve dünyanın en önemli arkeoloji toplantılarından biri olarak değerlendirilen Avrupa Arkeologlar Birliği (European Association of Archaeologists, EAA) toplantısına Tavşanlı Höyük damga vurdu.  Arkeoloji ile ilgili yüzlerce bildirinin sunulduğu toplantıda Türkiye’den 5 sunum vardı. Bunlardan ikisinin konusu ise Tavşanlı Höyük'tü.


Prof. Dr. Yılmaz Selim Erdal’ın kapanış konuşması Tavşanlı Höyük’te savaş ve şiddetle ilgili günlük kazı sonuçlarına ayrılmıştı. Tavşanlı Höyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Erkan Fidan ve Kazı Başkan Yardımcısı Nihan Naiboğlu’nun hazırladığı ‘’Tavşanlı Höyük, A large Bronze Age town in Inland Western Anatolia’’ başlıklı sunum ise Dr. Naiboğlu tarafından sunuldu.

Tavşanlı Höyük'teki kazı çalışmaları 2021 yılından bu yana Prof. Dr. Hakan Fidan başkanlığında devam ediyor.

Arkeolojiye dair daha fazla içerik için Arkhe Arkeoloji DergisiArkhe Konsept ve Arkhe Kitap bölümlerini ziyaret etmeyi unutmayın.

Yeni Ürünler

Özel Ürün
Yeni

İlkel Kültür

646,00TL 680,00TL
Yeni
Yeni

Arkeofili

185,00TL
Özel Ürün
Yeni

Luviler

427,50TL 450,00TL
Yeni
2-3 gün içinde
Özel Ürün
Yeni

Anadolu Kültür Tarihi

451,25TL 475,00TL
Özel Ürün
Yeni

Hellenistik Dünya Tarihi

427,50TL 450,00TL
Özel Ürün
Yeni
Özel Ürün
Yeni