2022 yılında Kütahya'nın bilinen en eski yerleşimi olan Tavşanlı Höyük kazılarında ortaya çıkarılan 3.300 yıllık mühür ve Miken kılıçlarına benzeyen hançer.
Kütahya'nın Kalbi olarak anılan ve 8 bin 100 yıllık yerleşim izlerine ev sahipliği yapan Tavşanlı Höyük pek çok medeniyete ait bulgular barındırıyor.
2022 yılı kazı sezonunda bulunan kısmen kırık pişmiş toprak mühür, bugüne kadar eşi olmayan, ünik bir yerel üretimi ortaya koyması açısından oldukça önemli bir buluntu. Günümüzden 3.300 yıl öncesine tarihlenen Hitit İmparatorluk Dönemi sonu ile çağdaş bir silonun tabanında bulunan mührün, buradaki Luvilere ait yerel bir yönetici ile ilgili olabileceği düşünülüyor. Mühür, hem Ege hem de Anadolu etkileri taşıyor.
Mühürle aynı alanda bulunan hançer Pervin deliklerinin yerleştirilişi bakımından Miken kılıçlarını anımsatıyor.
Kazı başkanı Prof. Dr. Erkan Fidan, “Tavşanlı Höyük’ün 50 hektara yaklaşan boyutuyla bugüne kadar bilinmeyen bir krallığın başkenti olduğunu düşünüyoruz. Bu dönemde Orta Anadolu’da Hatti, Batı Anadolu’da ise Luvi olarak tanımlanan halkların yaşadığı biliniyor. Hatti ve sonrasında Hitit uygarlığının iyi bilindiğini ama Luvi şehirlerine ait elimizde hiç bilgi olmadığını söyleyebilirim. Tavşanlı Höyük’ün Anadolu tarihinde eksik bir halka olarak görülen Luvilere ait bir şehir olabileceğini düşünüyorum.” açıklamasını yapmıştı.
Tavşanlı Höyük'teki kazı çalışmaları Prof. Dr. Erkan Fidan başkanlığında ve Tavşanlı Belediyesi'nin destekleriyle devam ediyor.
Arkeolojiye dair daha fazla içerik için Arkhe Arkeoloji Dergisi ve Arkhe Kitap bölümlerini ziyaret etmeyi unutmayın.