Quick Links


Place here any module, widget, design or HTML. for example menu, categories

850 TL ve üzeri ücretsiz kargo!

Poco theme
0
Shopping Cart (0)
0 ürün - 0,00TL
0
Alışveriş Sepeti (0)
0 ürün - 0,00TL

Son 20 Yılda Yapılan Arkeolojik Çalışmalar İstanbul'un Tarihini Yeniden Yazıyor

By Arkhe - 20 Tem 2024 433 0 comments
Previous Next
Son 20 Yılda Yapılan Arkeolojik Çalışmalar İstanbul'un Tarihini Yeniden Yazıyor
Son 20 Yılda Yapılan Arkeolojik Çalışmalar İstanbul'un Tarihini Yeniden Yazıyor
Son 20 Yılda Yapılan Arkeolojik Çalışmalar İstanbul'un Tarihini Yeniden Yazıyor

Son 20 Yılda İstanbul'un Tarihini Değiştiren Arkeolojik Çalışmalar

Haydarpaşa ve çevresinde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2018'den bu yana sürdürülen arkeolojik kazıların yüzde 90'ı tamamlanmış durumda.

Bu kazılarda İstanbul'un tarihine ışık tutan önemli bulgular elde edildi. Helenistik döneme ait mezarlar, çoklu mezarlar, döküm atölyeleri, Osmanlı döneminden kalma çeşmeler, Bizans dönemine ait ayazmalar ve İkinci Dünya Savaşı zamanında kurulmuş sığınaklar gün yüzüne çıkarıldı.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Rahmi Asal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kazı çalışmalarının 2018'de Bölge Koruma Kurulu kararıyla başladığını belirtti. Asal, bu süreçte yaklaşık 100 bin metrekarelik bir alanda kazı yapıldığını ve çoğunluğunu Doğu Roma ve Bizans dönemine ait mimari kalıntıların oluşturduğunu ifade etti.

Mimari kalıntıların yanı sıra sikke, keramik ve figürin gibi eserlerin de bulunduğunu belirten Asal, "Bu eserler kazı süreciyle eş güdümlü olarak restorasyon, konservasyon ve tasnif çalışmaları yapılarak müzemizde koruma altına alınmakta" dedi.

Asal, 2018'den bu yana birçok değişiklik yapılan kazı projesinde, arkeolojik kalıntıların bulunması ve revizyonlar sebebiyle çalışmaların uzadığını açıkladı. Özellikle inşa edilecek demiryoluna denk gelen mimari kalıntıların nakledilmesi gerektiğini belirten Asal, "Arkeolojik çalışmaların yüzde 90'ını tamamladık" ifadesini kullandı.

Kazılarda elde edilen en önemli bulgulardan birinin Helenistik döneme ait mezar olduğunu söyleyen Asal, mezarın içindeki takı, gözyaşı şişesi ve bronz kap gibi eşyaların büyük önem taşıdığını vurguladı. Ayrıca, milattan önce 4. ve 5. yüzyıla ait sikkelerin de önemli bulgular arasında olduğunu belirtti.

Arkeolojik alanın aslında bir nekropol alanı olduğunu ifade eden Asal, "Doğu Roma, 3. ve 4. yüzyıldan sonra limana dönmeye başlamış. Fenerbahçe'den Koşuyolu'na kadar her yerde lokal yerleşmeler mevcut" dedi.

Tepe Nautilus AVM'nin yanında da iki kazı çalışması yapıldığını belirten Asal, burada piskoposluk sarayı olabileceği düşünülen özel yapı gruplarına rastladıklarını ve bu alanın koruma altına alındığını açıkladı.

Haydarpaşa'daki kazılarda en önemli kalıntılardan birinin Azize Bassa Kilisesi olduğunu belirten Asal, burada çok sayıda iskelet tespit edildiğini ve çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Asal, son 20 yılda İstanbul'da yapılan arkeolojik çalışmaların İstanbul'un tarihini ve dünya tarihini belli ölçüde etkileyeceğini ifade ederek, "İstanbul'un tarihinin günümüzden 8, 9 bin 500 yıl öncesine kadar gittiğini görüyoruz" dedi.

Arkeolojik kazılarda bulunan bulguların sergilenmesi konusunda yeterli alanların olmadığını belirten Asal, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Yenikapı Kazı Alanı'nda bir müze binası inşa etmeyi planladıklarını, ancak bu projenin gerçekleşmediğini söyledi. Asal, kalıntıların çıktığı yerde sergilenmesinin tercih edildiğini, ancak mümkün olmadığında başka sergileme alanları oluşturulacağını belirtti.

Kaynak: AA

Arkeolojiye dair daha fazla içerik için Arkhe Arkeoloji Dergisi ve Arkhe Kitap bölümlerini ziyaret etmeyi unutmayın. 

Yeni Ürünler

Özel Ürün
Yeni

İlkel Kültür

646,00TL 680,00TL
Yeni
Yeni

Arkeofili

185,00TL
Özel Ürün
Yeni

Luviler

427,50TL 450,00TL
Yeni
2-3 gün içinde
Özel Ürün
Yeni

Anadolu Kültür Tarihi

451,25TL 475,00TL
Özel Ürün
Yeni

Hellenistik Dünya Tarihi

427,50TL 450,00TL
Özel Ürün
Yeni
Özel Ürün
Yeni

Related Products

Özel Ürün
Yeni
Özel Ürün
Yeni

Seçeceğiniz 6 Sayı Kampanyası

912,00TL 1.140,00TL
Özel Ürün
Yeni

Büyük Kampanya

2.940,00TL 3.920,00TL
Özel Ürün
Yeni