Restorasyonu Tamamlanan Tarihi Harran Ulu Cami Ziyarete Açıldı
UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Harran Ören Yeri'ndeki tarihi Harran Ulu Cami, restorasyon ve kazı çalışmalarının ardından ziyarete açıldı.
Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan, Ulu Cami'nin yeniden ziyarete açılmasının sevindirici bir gelişme olduğunu belirtti. Kahramanmaraş merkezli depremlerden kaynaklanan hasarların giderilmesi amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyon ve çevre düzenlemesi yapıldığını ifade eden Aslan, "İlk etaplar tamamlandı. Şu anda Harran Ulu Cami'deki kemerlerin ve minarenin restorasyonu ile alan düzenlemeleri tamamlandı. Bugün itibariyle ziyaretçilere ücretsiz olarak açıldı. Ziyaretçilerimiz Harran Ulu Cami'yi rahatlıkla gezebilecekler. Bu, bizim için çok önemli. Moğollar tarafından yıllar önce yakılan Harran'ın, 800 yıl sonra düzenli bir şekilde insanların ziyaret edebileceği bir alan haline gelmesi büyük bir adım," dedi.
Aslan, Harran Ulu Cami'nin ziyarete açılmasının kent turizmine katkı sağlayacağını, bu sayede Şanlıurfa'daki konaklama gün sayısının artmasına yardımcı olacağını belirtti.
Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Harran Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal da, restorasyonu tamamlanan Harran Ulu Cami'nin ziyarete açılmasının kendileri için büyük bir mutluluk kaynağı olduğunu söyledi. Önal, kazıya başladıklarında üç büyük hayallerinin olduğunu belirterek, "Bunlardan biri de Harran Ulu Cami'nin kazısının ve restorasyonunun tamamlanıp ziyarete açılmasıydı. Bugün, Harran için önemli bir gün. İki kez başkent olmuş bu kent, kalıntıları toprak altında ve ziyaretçisiyle bugün Ulu Cami'de buluşuyor. Bu, Harran'ın bayramı diyebiliriz," dedi.
Caminin ilk ziyaretçilerinden olan Zeynep Asya Yayla ise annesiyle birlikte İstanbul'dan Harran'a geldiklerini belirterek, "Bugün buranın ilk açıldığı gün. Kültür ve Turizm Bakanlığı, burayı 800 yıl sonra insanların gezmesi için açmış. Gerçekten çok mutlu olduk, çok farklı bir atmosferi var, güzel bir alan," dedi.
Kaynak: AA
Arkeolojiye dair daha fazla içerik için Arkhe Arkeoloji Dergisi