Parion Antik Kenti'nin İkinci Antik Limanı Keşfedildi
Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Kemer köyünde, 2 bin 700 yıllık Roma İmparatorluğu'nun liman kenti Parion'da yapılan su altı çalışmaları sırasında, şehrin ikinci antik limanı keşfedildi. Kazı Başkanı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Keleş, "Bu liman, güneydeki ticaret limanına göre daha küçük ve kentin içinden geçen çayın getirdiği alüvyonlarla dolmuş durumda. Parion, bir lejyon kolonisi olduğu için buranın askeri bir liman olma ihtimali olabilir" dedi.
Parion Antik Kenti'ndeki kazı çalışmaları, Biga ilçesine bağlı Kemer köyü sınırları içinde 2 bin 700 yıllık geçmişiyle sürüyor. Bu yılki kazılar, Ondokuz Mayıs Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Vedat Keleş liderliğinde, 17'si yabancı heyet üyesi olmak üzere toplam 25 kişilik bir ekip tarafından yürütülüyor. Bu yıl ilk kez su altı çalışmalarının başlatıldığı Parion'da, ikinci antik liman keşfedildi.
'Antik Kaynaklarda Geçiyordu'
Parion 2024 sezonu çalışmalarının, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve İÇDAŞ A.Ş.'nin destekleriyle iki sektörde devam ettiğini belirten Kazı Başkanı Prof. Dr. Vedat Keleş, "Bu yıl Parion kazılarının 20. yılı. Bu bizim için büyük bir gurur kaynağı. Geçtiğimiz 20 yılda Parion Antik Kenti'nde kazı, restorasyon-konservasyon, yayın ve bilim insanı yetiştirme alanlarında önemli başarılar elde ettik.
Bu yıl su altı çalışmalarına da başladık. Parion, Kuzey Troas'ta önemli bir liman kenti olarak biliniyor. Daha önce güney limanının varlığı antik kaynaklarda geçiyordu. Kuzeyde de bir liman olabileceği konusunda şüphelerimiz vardı, ancak su altı çalışmalarıyla buranın da bir liman olduğunu tespit ettik" dedi.
Prof. Dr. Keleş, Parion’un bir lejyon kolonisi olduğunu belirterek, "Bu liman, güneydeki ticaret limanına göre daha küçük ve iç kısmı kentin içinden geçen çayın biriktirdiği alüvyonlarla dolmuş durumda. Bu da bize buranın askeri bir liman olabileceğini gösteriyor. Gelecek su altı çalışmaları bu konuda daha fazla bilgi sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.
'Kazılar Tiyatro ve Agorada Devam Ediyor'
Kazı sezonunda iki sektörde çalışmaların devam ettiğini belirten Prof. Dr. Vedat Keleş, "Biri tiyatro, diğeri agora. Agora sektöründe yabancı öğretim üyelerimiz çalışıyor, tiyatro sektöründe ise biz çalışıyoruz. İşçi sayımızın azlığı çalışmalarımızı biraz engelliyor ancak yine de imkanlar ölçüsünde çalışmaya devam ediyoruz.
Tiyatro sektörü oldukça zor bir alan, çünkü sahne binasının üzerine bir sur duvarı inşa edilmiş ve neredeyse tüm oturma sıraları ile mimari parçalar bu duvar içinde kullanılmış. Bu tahribat nedeniyle çalışmalar yavaş ilerlese de özverili bir şekilde devam ediyoruz. Ayrıca restorasyon çalışmalarımız da sürüyor" dedi.
'Kenti Açığa Çıkarmamız Lazım'
Parion Antik Kenti'ni hak ettiği yere getirmek istediklerini söyleyen Prof. Dr. Keleş, "Bunun için yapmamız gereken çok şey var. Örneğin kamulaştırmaların tamamlanması ve işçiye ihtiyacımız var. Biz genç bir kazı ekibiyiz ve kazdığımız kent yüksek tahribat oranına sahip. Kenti açığa çıkarmamız lazım ve bunun için iş gücüne ihtiyacımız var. Yerel idarelerin desteğiyle, 12 ay boyunca kesintisiz kazı yapabiliriz. İklim elverdiği sürece kazı çalışmalarını sürdürebiliriz" diye konuştu.
Kaynak: DHA
Arkeolojiye dair daha fazla içerik için Arkhe Arkeoloji Dergisi ve Arkhe Kitap bölümlerini ziyaret etmeyi unutmayın.