Quick Links


Place here any module, widget, design or HTML. for example menu, categories

850 TL ve üzeri ücretsiz kargo!

Poco theme
0
Shopping Cart (0)
0 ürün - 0,00TL
0
Alışveriş Sepeti (0)
0 ürün - 0,00TL

Kayalıpınar Kazılarında Hitit Kraliyet Ailesine Ait Mühürler Ortaya Çıkarıldı

By Arkhe - 20 Eyl 2024 165 0 comments
Previous Next
Kayalıpınar Kazılarında Hitit Kraliyet Ailesine Ait Mühürler Ortaya Çıkarıldı
Kayalıpınar Kazılarında Hitit Kraliyet Ailesine Ait Mühürler Ortaya Çıkarıldı

Sivas’ın Yıldızeli ilçesinde yer alan, Hitit dönemine ait Kayalıpınar antik kentinde yapılan arkeolojik kazılarda, prensler, başkatipler, katipler ve kaya tapınağı beylerine ait 50'den fazla mühür baskısı gün yüzüne çıkarıldı. Bu kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle, Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü'nden Doç. Dr. Çiğdem Maner'in başkanlığında yürütülüyor.

Kazılarda, eski Asur ticaret kolonileri döneminden, Hitit, Roma ve Bizans dönemlerine ait yapı kalıntıları ve mühürler bulundu. Doç. Dr. Çiğdem Maner, Kayalıpınar’da son iki yıldır devam eden kazılarda, Paleolitik Çağ’dan Selçuklu dönemine kadar kesintisiz bir yerleşimin olduğunu belirtti.

Maner, Hitit idari binasında geçen yıl başlanan çalışmalara bu yıl da devam ettiklerini ve yeni mühür baskıları bulduklarını açıkladı. Bu buluntular sayesinde Hitit kraliyet ailesinin tarihine dair önemli bilgilere ulaşıldığını ifade eden Maner, ayrıca Asur ticaret kolonileri dönemine ait yapıların da gün yüzüne çıkarıldığını ve bu dönemde büyük bir yangın felaketinin yaşandığını keşfettiklerini belirtti.

İstanbul Üniversitesi Hititoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve kazının filoloğu Prof. Dr. Hasan Peker, Kayalıpınar’ın Hitit çekirdek bölgesinin doğu sınırında, "Yukarı Ülke" olarak tanımlanan bölgenin başkenti olabileceğini dile getirdi. Peker, burada yapılan çalışmalarda çivi yazılı belgeler ve Anadolu hiyeroglif yazılı kil kapatmaların en önemli buluntular arasında yer aldığını vurguladı.

Peker, tahrip olmuş bir arşiv odasında hiyeroglif mühür baskıları üzerinde çalıştıklarını ve bu mühürlerin üzerlerinde yüksek rütbeli görevlilerin ve kraliyet ailesi üyelerinin isimlerine ulaşıldığını belirtti. Bulunan 50’den fazla mühür baskısı arasında birçok prens ismine de rastlandığını ifade eden Peker, HattusaRuntiya ve HattusaKuruntiya gibi isimlerin, Hattuşa’nın koruyucu tanrısı anlamına geldiğini ve bu mühürlerin Hititoloji literatürüne yeni katkılar sunduğunu ekledi.

Son olarak, Peker, bu mühürlerin idari veya ekonomik belgelerin onaylanmasında kullanılan nesneler olduğunu ve Kayalıpınar’ın tarihinin, III. Hattusili dönemi ve ailesiyle bağlantılı belgeler sayesinde çok daha geriye çekildiğini vurguladı.

Kaynak: AA

Yeni Ürünler

Özel Ürün
Yeni

İlkel Kültür

646,00TL 680,00TL
Yeni
Yeni

Arkeofili

185,00TL
Özel Ürün
Yeni

Luviler

427,50TL 450,00TL
Yeni
2-3 gün içinde
Özel Ürün
Yeni

Anadolu Kültür Tarihi

451,25TL 475,00TL
Özel Ürün
Yeni

Hellenistik Dünya Tarihi

427,50TL 450,00TL
Özel Ürün
Yeni
Özel Ürün
Yeni

Related Products

Özel Ürün
Yeni
Özel Ürün
Yeni

Seçeceğiniz 6 Sayı Kampanyası

912,00TL 1.140,00TL
Özel Ürün
Yeni

Büyük Kampanya

2.940,00TL 3.920,00TL