Quick Links


Place here any module, widget, design or HTML. for example menu, categories

850 TL ve üzeri ücretsiz kargo!

Poco theme
0
Shopping Cart (0)
0 ürün - 0,00TL
0
Alışveriş Sepeti (0)
0 ürün - 0,00TL

Karahantepe'de bulunan koşan yaban eşeği figürü neolitik döneme ışık tutacak

By Arkhe - 31 Ağu 2024 247 0 comments
Karahantepe'de bulunan koşan yaban eşeği figürü neolitik döneme ışık tutacak

Şanlıurfa'da, neolitik döneme ait "T" biçiminde 250'nin üzerinde dikilitaşın yer aldığı Karahantepe'deki kazı çalışmalarında, taş üzerine işlenmiş koşan bir yaban eşeği figürü ortaya çıkarıldı.

Karahantepe'de yürütülen kazılarda, neolitik döneme ait bir taş üzerinde koşar halde tasvir edilen yaban eşeği figürü keşfedildi. Kazı çalışmaları, "T" biçiminde 250'den fazla dikilitaşın bulunduğu bu önemli arkeolojik alanda 2024 yılında da devam ediyor.

Kazılar sırasında, merkezi kamusal yapının çevresindeki diğer kamusal yapılar ve kulübelerde araştırmalar sürdüren ekip, zemininde büyük yassı taşlarla döşenmiş bir yapıda, koşan bir yaban eşeği figürüne rastladı.

Karahantepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, Taş Tepeler Projesi kapsamında Karahantepe dahil olmak üzere on farklı noktada kazıların sürdüğünü belirtti. Bu yıl özellikle kulübe yapılarında çalıştıklarını söyleyen Karul, kısa süre önce açılan bir yapının zemininde bu ilginç figürü bulduklarını ifade etti.

Karul, binanın zeminine gömülmüş ve üzeri dal örgü bir çatı ile kaplanmış olan yapının zemininde, bazı taşların öğütme taşı olarak kullanıldığını ve bu taşlardan birinin üzerinde yaban eşeği figürü bulunduğunu belirtti. Bu döneme ait hayvan figürlerini iki kategoriye ayıran Karul, dikilitaşlarda sıkça görülen ürkütücü hayvanların yanı sıra, insanların çevresinde sıklıkla bulunan ve tükettikleri hayvanların da figürlerde yer aldığını söyledi. Yaban eşeği figürünün, öğütme taşlarının yer aldığı bir tabanın içine kazıma tekniğiyle işlenmiş olması, bu dönemin sanat anlayışı ve ikonografisine dair önemli bir buluntu olarak değerlendiriliyor.

Karul, bu yapının yaklaşık 11 bin yıl öncesine ait olduğunu ve içindeki öğütme taşlarının, burada günlük yaşam faaliyetlerinin sürdüğüne işaret ettiğini belirtti. Bu tür mekanlarda hayvan betimlemelerinin ve dikilitaşların bulunmasının, sembolik anlamların da mevcut olduğuna dair kanıtlar sunduğunu ifade etti.

Bulunan yaban eşeği figürünün, yaklaşık 20 santimetre uzunluğunda olduğunu ve taşın üzerine orantılı bir şekilde işlenmiş olmasının, dönemin sanatçılarının yeteneğini gösterdiğini vurgulayan Karul, Karahantepe'deki yapılar zeminlerinde ilk kez böyle bir figüre rastlandığını ve benzer buluntuların gelecekte de ortaya çıkabileceğini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Karahantepe'nin Neolitik Çağ'ın en önemli yerleşim yerlerinden biri olarak tarihe ışık tuttuğunu belirtti. Bakan Ersoy, kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan bu nadir yaban eşeği figürünün, dönemin sanat anlayışını yansıtan önemli bir eser olduğunu ifade etti ve bu başarıyı gerçekleştiren Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı ekiplerine teşekkür etti.

Kaynak: AA

Yeni Ürünler

Özel Ürün
Yeni

İlkel Kültür

646,00TL 680,00TL
Yeni
Yeni

Arkeofili

185,00TL
Özel Ürün
Yeni

Luviler

427,50TL 450,00TL
Yeni
2-3 gün içinde
Özel Ürün
Yeni

Anadolu Kültür Tarihi

451,25TL 475,00TL
Özel Ürün
Yeni

Hellenistik Dünya Tarihi

427,50TL 450,00TL
Özel Ürün
Yeni
Özel Ürün
Yeni

Related Products

Özel Ürün
Yeni
Özel Ürün
Yeni
Özel Ürün
Yeni
2% Claimed
Özel Ürün
Yeni
Özel Ürün
Yeni
1% Claimed
Özel Ürün
Yeni

Seçeceğiniz 6 Sayı Kampanyası

912,00TL 1.140,00TL
Özel Ürün
Yeni

Büyük Kampanya

2.940,00TL 3.920,00TL
Özel Ürün
Yeni