Quick Links


Place here any module, widget, design or HTML. for example menu, categories

850 TL ve üzeri ücretsiz kargo!

Poco theme
0
Shopping Cart (0)
0 ürün - 0,00TL
0
Alışveriş Sepeti (0)
0 ürün - 0,00TL

Göbeklitepe'de Düzenlenen 'Ağlama Turu' Şarlatanlığına Tepki

By Arkhe - 30 Haz 2024 517 0 comments
Göbeklitepe'de Düzenlenen 'Ağlama Turu' Şarlatanlığına Tepki

Göbeklitepe'de Düzenlenen 'Ağlama Turu' Şarlatanlığına Tepki

Göbeklitepe’de 69 bin TL karşılığında düzenlenen 'ağlama turları', ünlü arkeolog Prof. Dr. Havva İşkan Işık’ın tepkisine yol açtı. Ömrünü arkeolojiye adayan Prof. Dr. Işık, “Eğer şifa arıyorsanız, bu şifa Göbeklitepe taşlarında değil, psikiyatristlerde bulunur” dedi.

Göbeklitepe'nin uzaylıların havaalanı olduğunu iddia eden ve bu iddia doğrultusunda 69 bin TL’ye turlar düzenleyen Şebnem Tacigut, 'Sirius Bağlantısı ile 21 Katlı Gizli Boyut Kapısı Açma', 'Işık Dili ile Üst Versiyon Yüklemesi' ve 'Korku Protokolü Bozma' gibi eğitimler vererek ağlama seansları düzenliyor. Bu durum, Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi ve Patara kazı başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık'ın tepkisini çekti. Prof. Dr. Işık, Instagram üzerinden yaptığı canlı yayında, “Göbeklitepe uzaylıların havalimanı değil. Burası UFO’larla iletişim kurulan ya da kıyamet anıtı olarak yapılan bir yer değil” diye konuştu.

‘Her Yerde Gizem Aramayın’

Sosyal medyada yapılan paylaşımlardan dolayı dehşete düştüğünü belirten Prof. Dr. Işık, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Yapılan paylaşımlar bir araya gelse yalanlardan oluşan koca bir kitap olur. Ama ortada tek bir doğru kaynak bile yok. Size vahiy mi geliyor? Uzaylılarla mı iletişim kuruyorsunuz? Bu yapılar enerji toplama anıtıymış, bu enerji nerede birikiyor? Akü mü takmışlar? Eski eserlere sadece kaçak kazıyla zarar verilmez. Her taşın arkasında gizem ararsanız, sıradan bir kabartma için bile ‘Gizem burada’ derseniz, kaçak kazıcılar da eseri dinamitle parçalar. Üzgünüm ama bu komik değil, trajikomik. Bu eserler siz gidip müzik yapın, ağlayın, enerji alın diye yapılmadı.”

‘Arkeolojinin Buna İhtiyacı Yok’

Her haçın altında define arayanlara da değinen Prof. Dr. Işık, “37 yıldır Patara’da çalışıyorum. Hiçbir haçın altından define çıkarmadık. Şifa arıyorsanız bu, Göbeklitepe taşlarında değil, psikolog veya psikiyatristlerde bulunur. Namuslu, mesleğine aşık bir bilim insanı olarak arkeolojik mirasın bu kadar fazla sömürülmesine katlanamıyorum. Siz çakma Indiana Jones olabilirsiniz ama biz bilim insanlarıyız. Ayaklarımız yere basar, fantezilere kapılmayız. ‘Metafizik istihbarat’ diyorlar, tüylerim diken diken oluyor. Arkeolojinin buna ihtiyacı yok. Bu ülkenin arkeologları çok iyi. Yurtdışındaki Türkçe bilen meslektaşlarımız bize UFO şakaları yapıyor. Buna neden olan sizlersiniz” dedi.

Patara’ya Işık Olmuştu

İstanbul Üniversitesi’nde arkeoloji eğitimi aldıktan sonra Almanya’da doktorasını tamamlayan ve ülkesine hizmet için Türkiye’ye dönen Prof. Dr. Havva İşkan Işık, Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nün kurucu öğretim üyesi olduktan sonra, 1988 yılında Patara Antik Kenti’nde kazı çalışmalarına başladı. İğneyle kuyu kazar gibi onlarca tarihi eseri gün yüzüne çıkarmayı başaran Işık, kazı ekibiyle deniz feneri, Likya Birliği meclisi binası, yol kılavuz anıtı ve antik mezarları binlerce yıl sonra yeniden aydınlığa kavuşturdu.

Kaynak: Hürriyet

Arkeolojiye dair daha fazla içerik için Arkhe Arkeoloji Dergisi ve Arkhe Kitap bölümlerini ziyaret etmeyi unutmayın. 

Yeni Ürünler

Özel Ürün
Yeni

İlkel Kültür

646,00TL 680,00TL
Yeni
Yeni

Arkeofili

185,00TL
Özel Ürün
Yeni

Luviler

427,50TL 450,00TL
Yeni
2-3 gün içinde
Özel Ürün
Yeni

Anadolu Kültür Tarihi

451,25TL 475,00TL
Özel Ürün
Yeni

Hellenistik Dünya Tarihi

427,50TL 450,00TL
Özel Ürün
Yeni
Özel Ürün
Yeni