Quick Links


Place here any module, widget, design or HTML. for example menu, categories

850 TL ve üzeri ücretsiz kargo!

Poco theme
0
Shopping Cart (0)
0 ürün - 0,00TL
0
Alışveriş Sepeti (0)
0 ürün - 0,00TL

Elazığ’daki Kent Müzesi Açılışa Hazırlanıyor

By Arkhe - 3 Tem 2024 465 0 comments
Elazığ’daki Kent Müzesi Açılışa Hazırlanıyor

Elazığ’daki Kent Müzesi Açılışa Hazırlanıyor

Elazığ Belediyesi tarafından şehrin kültür ve turizmine yeni bir değer katmak amacıyla hayata geçirilen Kent Müzesi projesinde çalışmalar tamamlanma aşamasına geldi. Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları'nın önderliğinde yürütülen Müzeler Şehri Elazığ Projesi kapsamında, daha önce Harput Musiki Müzesi, Basın Müzesi ve Hoca Hasan Hamam Müzesi şehre kazandırılmıştı. Şimdi ise tarihi Kent Müzesi, Elazığ’ın kültürel mirasını yaşatmak üzere kapılarını açmaya hazırlanıyor.

Tarihi Binanın Yeniden Hayata Dönüşü

1896 yılında dönemin Elazığ Valisi Enis Paşa tarafından Çarşı Mahallesi’nde inşa edilen ve Osmanlı döneminin izlerini taşıyan tarihi hükümet konağı, restorasyon çalışmaları sonrası Kent Müzesi olarak hizmet vermeye başlayacak. Bu müze, Elazığ’ın tarihi dönemleri, coğrafi, sosyal ve ekonomik yapısı, unutulmaya yüz tutmuş meslekler ve geleneksel yaşam kültürünü sergileyecek. Ziyaretçiler, müzede Milattan Önce’den başlayarak Beylikler Dönemi, Osmanlı Dönemi ve Cumhuriyet Dönemi'ne kadar uzanan kent belleğini, Elazığ’ın eğitim tarihini, Atatürk’ün Elazığ’a ziyaretini ve daha birçok önemli temayı keşfedebilecekler.

Geçmişe Yolculuk

Kent Müzesi'nde, Elazığ’ın dokuma, yemek, musiki, giyim, kunduracılık, ahşap ve taş işlemeciliği, şifacılık ve eczacılık, sarraflık, kalaycılık, bakırcılık, madencilik, endemik bitkiler ve kök boyama, tarım kültürü ve bakkal kültürü gibi geleneksel zanaatlar ve yaşam tarzları minyatür ve modellerle ziyaretçilere sunulacak. 

Vatandaşların Katkısı ve Bağışlar

Tarih danışmanı Sedat Çağlıyan, vatandaşlara seslenerek manevi değeri olan eşyaların müzeye bağışlanabileceğini belirtti. Bağışlanan eşyalar için özel bir köşe oluşturulacağını ve bu eşyaların kısa öyküleriyle birlikte sergileneceğini ifade etti. Çağlıyan, Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları'nın Elazığ’ın kültürel mirasına verdiği önemi vurgulayarak, müzenin kent belleğini canlı tutacağını söyledi.

Ziyaretçilere Zengin Bir Deneyim

Müzenin zemin katında, ziyaretçiler Milattan Önce Elazığ bölgesini, Beylikler Dönemi'ni, Osmanlı Dönemi evlerini, kürsübaşı canlandırmalarını, ilçelerin maketlerini ve grafik anlatımlarını, Cumhuriyet Dönemi yer altı ve yer üstü zenginliklerini, Atatürk’ün Elazığ’a gelişi ve gar binası maketini keşfedecekler. Harput Kalesi duvar canlandırması, dönem silahları, mezar taşları replikaları, Harput evi maketleri ve iç mekanlarda kullanılan objeler de ziyaretçilere sunulacak.

Üst Katın Zengin İçeriği

Müzenin ikinci katında ise Elazığ dokuma kültürü, ipek böcekçiliği, tarihi dokuma araç ve gereçleri, darphane canlandırması, kalaycılık, bakırcılık, fırıncılık, şifacılık ve eczacılık, taş ve ahşap ustaları canlandırmaları, Elazığ giyimi, musiki ve folkloru, mutfağı, işitsel ve görsel prodüksiyonlar yer alacak. Ayrıca bakkal canlandırmaları, kunduracılık, çömlekçilik, tarım kültürü ve Elazığ orciği objelerle zenginleştirilmiş canlandırmalar da sergilenecek.

Sedat Çağlıyan, "Hemşehrilerimiz şehir belleğinin kayıt altına alındığı Kent Müzesi'ne Elazığ ile ilgili manevi değeri olan eşyaları bağışlayarak sergilenmesini sağlayabilirler," dedi. Bu eşyaların kısa öyküleriyle birlikte sergileneceği ayrı bir köşe oluşturulacağını belirten Çağlıyan, müzenin Elazığ’ın kültürel mirasını yaşatmada önemli bir rol oynayacağını vurguladı.

Arkeolojiye dair daha fazla içerik için Arkhe Arkeoloji Dergisi ve Arkhe Kitap bölümlerini ziyaret etmeyi unutmayın. 

Yeni Ürünler

Özel Ürün
Yeni

İlkel Kültür

646,00TL 680,00TL
Yeni
Yeni

Arkeofili

185,00TL
Özel Ürün
Yeni

Luviler

427,50TL 450,00TL
Yeni
2-3 gün içinde
Özel Ürün
Yeni

Anadolu Kültür Tarihi

451,25TL 475,00TL
Özel Ürün
Yeni

Hellenistik Dünya Tarihi

427,50TL 450,00TL
Özel Ürün
Yeni
Özel Ürün
Yeni