Gaziantep’teki Dülük Antik Kenti’nde bulunan, yaklaşık 1600 yıllık mozaiklerin restorasyonu tamamlandı ve bu eşsiz eserlerin turizme kazandırılması hedefleniyor. İnsanlık tarihinin en eski yerleşimlerinden biri olan ve farklı dinlerin buluşma noktası sayılan Dülük'te, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Almanya Münster Üniversitesi’nin iş birliğiyle yürütülen kazılar devam ediyor.
Kazı çalışmalarını yürüten Münster Üniversitesi’nden Prof. Dr. Michael Blömer ve ekibi, aralarında 7 arkeolog ve 15 işçinin bulunduğu bir grupla, antik kentin çeşitli bölgelerinde kazı ve restorasyon çalışmalarını sürdürüyor. Özellikle kilisede (bazilika) bulunan mozaikler üzerinde yoğunlaşan ekip, bu eserlerin sağlamlaştırma çalışmalarını tamamladı.
Prof. Dr. Blömer, 4. yüzyılda inşa edilen bazilikanın o dönemin zengin yapılarından biri olduğunu ve mozaiklerin tamamen geometrik motiflerle süslendiğini belirtti. Blömer’e göre, erken dönem Hristiyan mozaiklerinde hayvan veya insan figürlerinin kullanılmasından kaçınılmış. Ancak, 6. yüzyılda eklenen bir apsiste hayvan motifleri yer almakta; bu, o dönemde hayvan figürlerinin kullanımının yaygınlaştığını gösteriyor.
Blömer, bu yıl yapılan çalışmalarda, daha önce keşfedilen mozaiklerin zarar görmesini önlemek amacıyla sağlamlaştırma ve restorasyon işlemleri gerçekleştirdiklerini ifade etti. Dülük Antik Kenti’nin sahip olduğu zengin tarihi mirasın, turizm açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı.
Kaynak: AA