Van’ın Gürpınar ilçesinde yer alan Çavuştepe Kalesi’nde, 8 yıl önce keşfedilen nekropol alanında yapılan kazılarda Urartu yönetici sınıfının sosyal ve ekonomik yaşamına dair yeni bulgular araştırılıyor.
M.Ö. 764-734 yılları arasında Urartu Kralı II. Sarduri tarafından inşa edilen Çavuştepe Kalesi ve kuzeyindeki nekropol alanında, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle bu yıl kazı çalışmalarına yeniden başlandı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu'nun başkanlığındaki bir ekip, nekropoldeki kazılara liderlik ediyor. Ekip, arkeologlar, antropologlar, şehir plancıları, sanat tarihçileri ve restoratörlerden oluşuyor. Kazılar, daha önce takılarıyla birlikte gömülmüş soylu bir Urartu kadınına ait mezarın bulunduğu noktada yoğunlaştırılmış durumda.
Çavuştepe Kalesi'nde gömülü olduğu düşünülen Urartu soylularının sosyal ve ekonomik yaşantısı ile ölü gömme adetlerine dair yeni bilgiler elde edilmesi bekleniyor. Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 63 yıldır devam eden kazı çalışmalarında ortaya çıkan buluntuların Van Müzesi'nde sergilendiğini belirtti.
Çavuşoğlu, bu yıl nekropol alanında oval şekilli bir duvar kalıntısına rastladıklarını ve bu duvarın içerisinde hangi ölü gömme adetlerinin barındığını araştırdıklarını ifade etti. Amaçlarının, mimari yapıyı tamamen ortaya çıkarmak olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, geçmiş kazılarda ölülerin yakılarak bir küp içerisine konulması ve cesedin direkt toprağa gömülmesi gibi iki farklı ölü gömme geleneğiyle karşılaştıklarını hatırlattı.
Nekropoldeki kazılar, şimdiye kadar birçok ilki beraberinde getirdi. Prof. Dr. Çavuşoğlu, "Şimdiye kadar 60'ın üzerinde urne (ölülerin küllerinin konulduğu kap) burada bulundu. Ölülerin urne şeklinde gömülmesiyle ilk kez burada karşılaştık. Burası, Çavuştepe Kalesi'nde yaşayan üst düzey yöneticilerin gömüldüğü bir alan. Geçen yıllarda 3 at ve köpek iskeletleriyle gömülü cesetlerle karşılaştık. Bu yıl da yeni sürprizlerin çıkacağını düşünüyoruz. Kazılarımızı bu yönde sürdürüyoruz. Umarım arkeoloji tarihine ışık tutacak yeni buluntular bu sene de çıkar" dedi.
Kaynak: AA
Arkeolojiye dair daha fazla içerik için Arkhe Arkeoloji Dergisi ve Arkhe Kitap bölümlerini ziyaret etmeyi unutmayın.