Çankırı’da yaklaşık 9 milyon yıl önce yaşamış bir file ait kemikler bulundu
Çankırı'daki "Çorakyerler Omurgalı Fosil Lokalitesi"nde yürütülen kazı çalışmaları sırasında, yaklaşık 9 milyon yıllık bir file ait kemikler gün yüzüne çıkarıldı. Bu alanda kazılar, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ayla Sevim Erol başkanlığında, 27 yıldır sürdürülüyor.
Bugüne kadar yapılan kazılarda, atların, fillerin, zürafaların atalarına, kılıç dişli kedigiller, su samurları, ayılar ve domuzgiller gibi çeşitli türlere ait toplamda 4 bin 320 numaralı fosil bulundu. Ayrıca numarasız birçok fosil de gün yüzüne çıkarıldı.
Bu yıl temmuz ayında başlayan kazılar, fillerin atalarına ait yeni kalıntılarla zenginleşti. Prof. Dr. Sevim Erol, Çorakyerler'in, hem küçük hem de büyük omurgalı hayvanların fosil yatağı olduğunu belirterek, burada iki farklı fil türüne ait buluntulara ulaştıklarını ifade etti.
Bölgede "konobelodon" ve "choerolophodon" cinslerine ait fosiller tespit edildi. Şu anda çıkarılan kemiklerin, daha büyük olan konobelodon türüne ait olduğu belirtiliyor. Ayrıca, bölgedeki tarihlemelerin ilk başta 8 milyon yıl öncesine dayandığı düşünülürken, yeni bulunan fosillerin özelliklerine dayanarak bu sürenin 9 milyon yıl öncesine kadar uzandığı anlaşıldı.
Kazıların devamında, gelecek yıl İspanya’dan bir Türk uzman tarafından yapılacak uranyum-potasyum tarihlendirmesi ile bölgenin daha detaylı inceleneceği de açıklandı.
Kaynak: AA