Quick Links


Place here any module, widget, design or HTML. for example menu, categories

850 TL ve üzeri ücretsiz kargo!

Poco theme
0
Shopping Cart (0)
0 ürün - 0,00TL
0
Alışveriş Sepeti (0)
0 ürün - 0,00TL

Aşıklı Höyük'te 1000 Yıllık Kesintisiz Medeniyet Araştırması Sürüyor

By Arkhe - 1 Ağu 2024 256 0 comments
Aşıklı Höyük'te 1000 Yıllık Kesintisiz Medeniyet Araştırması Sürüyor

Aşıklı Höyük'te 1000 Yıllık Kesintisiz Medeniyet Araştırması Sürüyor

Orta Anadolu ve Kapadokya'nın en eski köyü olarak bilinen Aşıklı Höyük'te, Amerika, Hollanda ve Fransa'dan uzmanların da yer aldığı bir ekip, 11 bin yıl önce yerleşik hayata geçen ve 1000 yıl boyunca kesintisiz devam eden bir medeniyetin izlerini araştırıyor.

Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Gülağaç Kaymakamı Şeyma Balak Polat ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan, Aksaray'ın Gülağaç ilçesine bağlı Kızılkaya Köyü'nde bulunan Aşıklı Höyük kazı alanını ziyaret etti.

Kazı alanları ve örnek olarak yapılan Aşıklı Köyü yerleşkesinde incelemelerde bulunan Vali Kumbuzoğlu, Aşıklı Höyük kazılarının bilime ve tarihe ışık tuttuğunu belirtti. Kumbuzoğlu, Aşıklı Höyük'ün ilklerin köyü olarak tanındığını ve ilk beyin ameliyatının gerçekleştirildiği kafatasının Aksaray Müzesi'nde sergilendiğini söyleyerek, "11 bin yıllık Aşıklı'da yaşamış bir medeniyet, bir insanlık tarihi var. Burası bilime, tarihe, sanat tarihine kazanç sağlayan bir merkez. Turizm destinasyonları açısından ilgi çekici bir yer." dedi.

İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurcan Kayacan ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güneş Duru, 1989'dan beri devam eden kazı çalışmaları hakkında bilgi verdi. Doç. Dr. Kayacan, Aşıklı Höyük kazılarının uluslararası bir proje olarak sürdüğünü ve 2024'te tarihi Aşıklı köyünün en üst tabakasında çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Amerika, Hollanda ve Fransa'dan uzmanlarla birlikte çalıştıklarını belirten Kayacan, "11 bin yıl önce kurulmuş bir köy, neolitik dönemin yaşam biçimini anlamaya çalışıyoruz. Aşıklı insanının Aşıklı'yı neden terk ettiği sorusuna odaklandık." dedi. 

Doç. Dr. Duru ise Aşıklı Höyüğü'nün Kapadokya bölgesinde kerpiç yapının kullanıldığı ilk yer olduğunu belirterek, şunları ekledi: "Burada 1000 yıl kesintisiz bir yaşam görüyoruz. Kalabalık Aşıklı topluluğunun düzenli olarak faaliyetler gerçekleştirdiği, konut alanlarından farklı olarak inşa edilmiş kalıcı ve anıtsal yapılar görüyoruz. Tabanlarında kırmızı ve sarı aşı boyaları var. Kireçten yapılmış tabanlarda görülen kırmızı, genelde tarih öncesi toplumlarda 'kan sembolizmi'ni düşündürüyor. Burada birtakım ritüeller gerçekleştirilmiş olabilir, inançla ilişkili bir şey olabilir. Bu alanın neden yapıldığını ve inançla nasıl bir ilişkisi olduğunu araştırıyoruz."

Kaynak: AA

Arkeolojiye dair daha fazla içerik için Arkhe Arkeoloji Dergisi ve Arkhe Kitap bölümlerini ziyaret etmeyi unutmayın. 

Yeni Ürünler

Özel Ürün
Yeni

İlkel Kültür

646,00TL 680,00TL
Yeni
Yeni

Arkeofili

185,00TL
Özel Ürün
Yeni

Luviler

427,50TL 450,00TL
Yeni
2-3 gün içinde
Özel Ürün
Yeni

Anadolu Kültür Tarihi

451,25TL 475,00TL
Özel Ürün
Yeni

Hellenistik Dünya Tarihi

427,50TL 450,00TL
Özel Ürün
Yeni
Özel Ürün
Yeni