ARKEOATLAS Yeni Sayı Çıktı
ArkeoAtlas Dergisi’nin yeni sayısı çıktı! Yaklaşık 10 yıllık bir aranın ardından 2022 Ocak ayında yeniden yayınlanmaya başlayan ArkeoAtlas’ın yeni sayısı çıktı. Odak noktası olarak Anadolu’nun batısını ve Doğu Akdeniz’in ortasında bir laboratuvar ortamı sunan Kıbrıs Adası’nı alan dergi bu coğrafyalardaki Neolitik Dönem çalışmalarını okurlarına sunarken ayrıca Kalkolitik Dönem’e de özel bir dosya açıyor. Francesca Balossi Restelli’nin kaleme aldığı “Ubeyd ve Halaf Kültürleri, Eşitsizliğin Doğuşu” başlıklı yazı sadece geniş bir coğrafya içindeki kültürlerin maddi izlerini değil; aynı zamanda Kalkolitik Dönem’de oluşan sosyal açıdan farklılıkların bugüne yansımalarını da gözler önüne seriyor.
Kıbrıs’ın tarihöncesi çağlarının ele alındığı dosyada adanın tarihsel gelişimi içinde anakara ile etkileşimleri, denizaşırı ilişkiler ve adanın kendi kültürel mozaiğinin gelişimi aktarılırken oldukça dikkat çekici ilkler de örnekleriyle gözler önüne seriliyor. Derginin açtığı bir diğer dosya ise biyoarkeolojik çalışmaların sunduğu veriler üzerinden Neolitik Dönem’de bebeklerin beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler, doğum ve ölüm oranlarının toplumsal yapıya yansımaları, cinsiyetler arası eşitsizlik örnekleri ve ölüm ritüelleri…
Derginin yeni sayısında ayrıca Ege’nin ilk çiftçileri ve köylerindeki gelişimin izlerinden Göller Yöresi ve Toroslar’daki toplumsal hayatın şekillendirdiklerine, Malatya’daki Arslantepe yerleşiminde günümüzden 6 bin yıl önce yeni bir merkezi ve ekonomik güç biçiminin doğuşundan kültür varlığı kaçakçılığına, Atatürk döneminde arkeolojiye bakış açısından günümüzde yaşanan değişikliklere zengin konu çeşitliliği sunuluyor. ArkeoAtlas online platformlarda ve raflarda!
Editör Yazısından Bir Bölüm
Geçmişi Her Yönüyle Aydınlatmak
ArkeoAtlas ekibi Anadolu ve komşu bölgelerde yapılan arkeolojik çalışmaları okuyuculara anlatmak için yıllar önce yola çıktı ve bu uzun soluklu yolculuk okurlarımızla devam ediyor. Arkeolojiye yardımcı daha çok alanın çalışmalara dahil olmasıyla konulara bakış açısının değiştiği, böylece sorulara, olgulara farklı açılardan bakan yeni bir pencere açıldığı görülüyor. Bu pencerede sadece arkeologların dahil olmadığı yeni bir arkeoloji disiplini var. Bu sayımızda da farklı bilim dallarının konulara yaklaşımına ve aynı konuyu iki farklı bilim dalından araştırmacının kendi uzmanlıkları altında incelendiklerine şahit olacaksınız. Derginin içerik planlamasında kronolojik sıra takip edilse de güncel gelişmeler paralelinde bilinmeyen ya da hatalı bilgiler düzelteceğine inandığımız konular üzerine dosyalara da yer veriyoruz.
Bu yıl 30’uncu yılını kutlayan Türk dergiciliğinin amiral gemilerinden Atlas’ın arkeolojiye gösterdiği özenin bir yansıması olan ArkeoAtlas’ın bu sayısını birlikte hazırladığımız tüm bilimcilere, araştırmacılara, Atlas Dergisi ekibine ve siz okurlarımıza teşekkürler…
Haluk Sağlamtimur & Mehmet Bezdan
Arkeolojiye dair daha fazla içerik için Arkhe Arkeoloji Dergisi, Arkhe Konsept ve Arkhe Kitap bölümlerini ziyaret etmeyi unutmayın.