Quick Links


Place here any module, widget, design or HTML. for example menu, categories

850 TL ve üzeri ücretsiz kargo!

Poco theme
0
Shopping Cart (0)
0 ürün - 0,00TL
0
Alışveriş Sepeti (0)
0 ürün - 0,00TL

Antik dönemin "trafik tabelası" Roma mil taşları Boğazkale Müzesi'nde sergileniyor

By Arkhe - 25 Ağu 2024 269 0 comments
Previous Next
Antik dönemin "trafik tabelası" Roma mil taşları Boğazkale Müzesi'nde sergileniyor
Antik dönemin "trafik tabelası" Roma mil taşları Boğazkale Müzesi'nde sergileniyor

Roma İmparatorluğu'nun Antik "Trafik Tabelaları" Boğazkale Müzesi'nde Sergileniyor

Çorum'un Boğazkale ilçesindeki kazılardan çıkarılan Roma dönemine ait mil taşları, yaklaşık 2 bin yıl öncesine ait yol ve ulaşım sistemleri hakkında değerli bilgiler sunuyor.

Boğazkale Müzesi'nde sergilenen 8 adet Roma mil taşı, antik dönemde insanların ve orduların hangi yöne gitmeleri gerektiğini ve belirli yerleşim alanlarına ne kadar mesafede olduklarını gösteren ipuçları veriyor.

UNESCO Dünya Kültür Mirası ve Dünya Belleği listelerinde yer alan Hattuşa Ören Yeri, Anadolu'nun ilk medeniyetlerinden Hatti ve Hititlere ait kültürel mirasın izlerini taşırken, milattan önce 6 binlere kadar uzanan tarihi geçmişiyle dikkat çekiyor. Hattuşa ve çevresinde yapılan kazılarda gün ışığına çıkarılan birçok tarihi eser, Boğazkale Müzesi'nde ziyaretçilerin ilgisine sunuluyor.

Müze bahçesinde Roma İmparatorluğu konseptinde düzenlenmiş temsili bir Roma yolu üzerinde sergilenen mil taşları, ziyaretçileri adeta geçmişe bir yolculuğa çıkarıyor. Boğazkale Müzesi Müdürü Resul İbiş, Roma sütunlarıyla karıştırılabilen bu silindir şeklindeki taşların, aslında antik dönemin kilometre taşları olduğunu ve ziyaretçilerin bu bilgiyi öğrendiğinde şaşkınlık yaşadıklarını belirtti.

İbiş, Roma mil taşlarının milattan sonra 1. ve 3. yüzyıllar arasında yapıldığını, taşlar üzerindeki Latince yazıtlarda ise yolları inşa ettiren imparatorların ve bölgedeki valilerin isimlerinin bulunduğunu açıkladı. Bu taşların, o dönemde bir yerden bir yere olan mesafeyi ve kaç Roma mili kaldığını belirttiğini söyleyen İbiş, "Bu taşlar genellikle alt bölümünde bir yerden bir yere ne kadar mesafe kaldığını gösterir. Silindir biçimde oldukları için sıklıkla sütunlarla karıştırılırlar," dedi.

İbiş, Hattuşa ve çevresinden antik dönemde en az üç önemli yol geçtiğini belirlediklerini ifade ederek, "Boğazkale Müzesi'ne getirilen bu eserler, antik dönemde 'Tavium' adıyla bilinen, günümüz Yozgat Büyüknefes'ten geçen bir antik yolun üzerinde yer alıyor. Bu yol, Boğazkale'nin yakınlarından geçiyor ve Sungurlu yönüne devam ederken sola dönüldüğünde Galatya bölgesi ve bugünkü Ankara'ya ulaşıyor. İlk sağa dönüldüğünde ise antik Komana, yani bugünkü Tokat'a, bir diğeri ise günümüzde kullanılan Çorum-Amasya yoluna bağlanıyor," şeklinde konuştu.

Roma mil taşlarının günümüz trafik tabelalarına benzediğini belirten İbiş, "O dönemde orduların batıya ve doğuya hareket etmeleri, seferler düzenlemeleri gerekiyordu. Bu orduları taşıyan at arabaları ve kağnılar vardı. Bunların rahat hareket edebilmesi için yollara ihtiyaç duyulmuş ve Romalılar bu bölgede taş döşemeli yollar yapmış. Müzemizde sergilenen eserler, bu antik yolların ve taşların günümüze yansımasıdır," diye ekledi.

Son olarak, İbiş, 2 bin yıllık yol sisteminin müzede canlandırıldığına dikkat çekerek, "Bu yollar hem askeri hem de ticari amaçlarla kullanılmış. Roma mil taşları, bugünkü trafik tabelalarıyla benzer işlevleri görmekteydi. O dönemde seyahat edenler, bu taşlar sayesinde hem yollarını bulabiliyor hem de ne kadar mesafe kaldığını öğrenebiliyordu," dedi.

Kaynak: AA

Yeni Ürünler

Özel Ürün
Yeni

İlkel Kültür

646,00TL 680,00TL
Yeni
Yeni

Arkeofili

185,00TL
Özel Ürün
Yeni

Luviler

427,50TL 450,00TL
Yeni
2-3 gün içinde
Özel Ürün
Yeni

Anadolu Kültür Tarihi

451,25TL 475,00TL
Özel Ürün
Yeni

Hellenistik Dünya Tarihi

427,50TL 450,00TL
Özel Ürün
Yeni
Özel Ürün
Yeni

Related Products

Özel Ürün
Yeni
Özel Ürün
Yeni
Özel Ürün
Yeni
2% Claimed
Özel Ürün
Yeni
Özel Ürün
Yeni
1% Claimed