Quick Links


Place here any module, widget, design or HTML. for example menu, categories

850 TL ve üzeri ücretsiz kargo!

Poco theme
0
Shopping Cart (0)
0 ürün - 0,00TL
0
Alışveriş Sepeti (0)
0 ürün - 0,00TL

Antalya’da mitolojik ilham perisi 'Kalliope' heyecanı

By Arkhe - 5 Tem 2024 177 0 comments
Previous Next
Antalya’da mitolojik ilham perisi 'Kalliope' heyecanı
Antalya’da mitolojik ilham perisi 'Kalliope' heyecanı

Antalya’da mitolojik ilham perisi 'Kalliope' heyecanı

Side Antik Kenti'nde yürütülen restorasyon çalışmalarında, milattan önce 2. yüzyıla tarihlenen ve mitolojik ilham perisi Kalliope'nin ismi ve resminin yer aldığı mozaik zemin keşfedildi. Side Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Feriştah Alanyalı, "İyi bir işçiliğe sahip Kalliope'nin betimlendiği mozaiğin bulunması heyecan verici. Bu keşif, çeşme ve çevresinin yerleşim tarihine de önemli katkılar sağlıyor" dedi.

Antik Dönem’de Pamfilya’nın en önemli liman kentlerinden biri olan Side Antik Kenti'nde 1947'de başlayan kazılar, 77 yıldır kesintisiz olarak devam ediyor. Antik tiyatro, çeşmeler, su yolu, hastane, sütunlu caddeler, hamamlar ve tapınaklarıyla dikkat çeken antik kent, en görkemli yapısı olan üç katlı sahne binası ve süslemeleriyle hayranlık uyandıran Side Antik Tiyatrosu ile ziyaretçilerini büyülüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle hız kazanan kazı ve restorasyon çalışmalarında liman agorası, liman gümrük kapısı, kutsal alanlar, konut ve sokaklar gün yüzüne çıkarıldı.

2024 yılında yürütülen çalışmalar kapsamında, anıtsal çeşme alanındaki faaliyetler hızla devam ederken, geçtiğimiz Mayıs ayında çeşmenin eksik mimari parçalarının bulunduğu kazılarda, milattan önce 2. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen ve zemininde epik şiir perisi Kalliope'nin resmi ve isminin yer aldığı mozaik zemin gün yüzüne çıkarıldı.

"Kazı çalışmaları kesintisiz devam ediyor"

Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Side Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Feriştah Alanyalı, Side Antik Kenti'nde Kent Kapısı ve kara surlarının hemen arkasında bulunan ve ziyaretçiler kente girmeden önce onlara kentin ihtişamını yansıtan anıtsal çeşmede restorasyon ve arkeolojik kazıların 2023 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında başladığını ve çalışmaların aralıksız sürdüğünü belirtti.

"Kazı çalışmaları sırasında Kalliope betimlendi"

Prof. Dr. Alanyalı, şunları söyledi: "Restorasyon çalışmaları kapsamında, anıtsal çeşmenin beden duvarını belgelemek, duvarı statik açıdan değerlendirebilmek ve çeşmenin 3. katına ait eksik mimari elemanları tespit etmek amacıyla, anıtsal çeşmenin beden duvarının önünde kazı çalışmaları başlatıldı. Bu çalışmalar sırasında, çeşme beden duvarının hemen önünde, çeşmeye su getiren bir su kemeri açığa çıkarıldı. Su kemerinin tespit edilmesiyle kazılar doğuya doğru genişletildi ve kemerlerin önünde oldukça büyük, zemini mozaikle kaplı mekânlar ortaya çıkarılmaya başlandı. Mozaik zeminin ortasında bir panel içinde şairlere ilham veren, epik şiirin esin perisi Kalliope, ismi de yazılı halde betimlendi. Bu mekânın duvarları da oldukça özenli fresklerle süslü ancak, fresklerde sadece yer yer boya izleri korunabilmiştir."

"Mozaik zemine ait yapılar tarihlendi"

Yapı ve çevresinde devam eden kazı ve araştırmalarda, alanda milattan önce 2. yüzyıldan başlayan bir yapılaşmanın görüldüğünü belirten Prof. Dr. Alanyalı, mozaik zemine ait yapıların milattan sonra 2. yüzyılın başı/1. yarısında inşa edildiğini tespit ettiklerini söyledi. Alanyalı, "Çeşmenin arkasındaki su kemerlerini taşıyan payandaların milattan sonra 4. yüzyılda inşa edildiği ve mozaikli mekânın kullanımının milattan sonra 5. yüzyılda sona erdiği, milattan sonra 6. yüzyılda ise bu mekânların doldurularak kuzey-güney aksında su borularının geçirildiği görülmektedir. İyi bir işçiliğe sahip Kalliope’nin betimlendiği mozaiğin bulunması büyük heyecan yarattı ve çeşme ile çevresinin yerleşim tarihine de katkı sağlıyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA

Arkeolojiye dair daha fazla içerik için Arkhe Arkeoloji Dergisi ve Arkhe Kitap bölümlerini ziyaret etmeyi unutmayın. 

Yeni Ürünler

Özel Ürün
Yeni

İlkel Kültür

646,00TL 680,00TL
Yeni
Yeni

Arkeofili

185,00TL
Özel Ürün
Yeni

Luviler

427,50TL 450,00TL
Yeni
2-3 gün içinde
Özel Ürün
Yeni

Anadolu Kültür Tarihi

451,25TL 475,00TL
Özel Ürün
Yeni

Hellenistik Dünya Tarihi

427,50TL 450,00TL
Özel Ürün
Yeni
Özel Ürün
Yeni