Quick Links


Place here any module, widget, design or HTML. for example menu, categories

850 TL ve üzeri ücretsiz kargo!

Poco theme
0
Shopping Cart (0)
0 ürün - 0,00TL
0
Alışveriş Sepeti (0)
0 ürün - 0,00TL

55 İran Eseri Erzurum’da İade Edildi

By Arkhe - 4 Haz 2024 491 0 comments
Previous Next
55 İran Eseri Erzurum’da İade Edildi
55 İran Eseri Erzurum’da İade Edildi

55 İran Eseri Erzurum’da İade Edildi

Erzurum Müzesi'nde bir araya getirilen ve İran’a ait olduğu belirlenen 55 eser, iki ülke arasındaki “Kültür Varlığının Yasadışı İthali ve İhracının, Transitinin ve Mülkiyet Transferinin Yasaklanması ve Önlenmesine İlişkin Anlaşma” gereğince İranlı yetkililere teslim edildi.

Daha önce Erzincan ve Erzurum'da kolluk kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen operasyonlarda, aralarında Sasani Dönemi'ne ait bir kılıç, Tunç ve Demir Çağları'na tarihlenen heykelcikler, kase, dağ keçisi ve geyik figürlerinin de bulunduğu toplam 12 kültür varlığı ele geçirilmişti. İlgili müzelerin uzmanları tarafından yapılan incelemeler sonucunda bu eserlerin İran'dan yasadışı yollarla Türkiye'ye getirilmiş olabileceği tespit edildi. Adli süreçlerin tamamlanmasının ardından bu eserlerin İran'a iadesi mümkün hale geldi. Ayrıca, Antalya Müzesi Müdürlüğü'nden 42 adet sikke ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü'nden gelen bronz sürahinin de İran kökenli olduğu, müze uzmanlarının titiz çalışmaları sonucu belirlendi ve bu eserlerin de iadesi için diplomatik girişimlerde bulunuldu.

İki Ülke Arasında Mutabakat Zaptı İmzalanmıştı

UNESCO'nun 1970 tarihli "Kültür Varlıklarının Yasadışı İthal, İhraç ve Mülkiyet Transferinin Önlenmesi İçin Alınacak Tedbirlere Dair Sözleşme" kapsamında Türkiye ve İran arasında imzalanan kültür varlığı kaçakçılığının önlenmesi konulu mutabakat zaptı, bu eserlerin iadesinde önemli bir rol oynadı. Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İran yetkilileri ile iletişime geçilerek, bakanlığın söz konusu eserleri İran'a teslim etmeye hazır olduğu ve bu durumun iki ülke arasındaki kültürel işbirliğini ve iletişimi güçlendireceği belirtildi.

Müzede Eserler Törenle İranlı Yetkililere Teslim Edildi

İki ülke sınırlarında farklı tarihlerde ele geçirilen ve İran kökenli olduğu değerlendirilen toplam 55 eser, Erzurum Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü'nde İran İslam Cumhuriyeti Erzurum Başkonsolosu Mohammad Ebrahimi’nin katılımıyla düzenlenen bir törenle, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz tarafından İran makamlarına teslim edildi. Törene Erzurum Vali Yardımcısı Mustafa Berk Çelik ve diğer yetkililer de katıldı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz, eserlerin teslim edilmesinin iki ülke arasındaki dostluk bağlarını güçlendireceğini ifade ederken, İran İslam Cumhuriyeti Erzurum Başkonsolosu Mohammad Ebrahimi de eserlerin iadesine emeği geçen herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından, eserlerin iadesiyle ilgili belgeler imzalandı. Erzurum Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü’nde bulunan eserler, gerekli muhafaza ve taşıma şartlarına uygun şekilde İran makamlarına teslim edilecek.

Kaynak: İHA

Arkeolojiye dair daha fazla içerik için Arkhe Arkeoloji Dergisi ve Arkhe Kitap bölümlerini ziyaret etmeyi unutmayın. 

Yeni Ürünler

Özel Ürün
Yeni

İlkel Kültür

646,00TL 680,00TL
Yeni
Yeni

Arkeofili

185,00TL
Özel Ürün
Yeni

Luviler

427,50TL 450,00TL
Yeni
2-3 gün içinde
Özel Ürün
Yeni

Anadolu Kültür Tarihi

451,25TL 475,00TL
Özel Ürün
Yeni

Hellenistik Dünya Tarihi

427,50TL 450,00TL
Özel Ürün
Yeni
Özel Ürün
Yeni