22 yıl önce Ani'de bulunan "yılan başlı" bilezikler müzede sergileniyor
Kars'taki Ani Ören Yeri'nde yapılan arkeolojik kazılarda 22 yıl önce ortaya çıkarılan "yılan başlı" altın bilezikler, Kars Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde ziyarete açıldı.
UNESCO tarafından 2016'da Dünya Miras Listesi'ne dahil edilen Ani Ören Yeri'nde yürütülen kazı çalışmaları sürüyor.
Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beyhan Karamağaralı'nın başkanlığında 1989-2005 yılları arasında gerçekleştirilen kazılarda 2002 yılında bulunan "yılan başlı" altın bilezikler, 22 yıl boyunca koruma altında tutuldu.
Bu sezon depodan çıkarılarak ilk kez ziyaretçilerin beğenisine sunulan bilezikler, yaklaşık 3 ay boyunca Kars Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde sergilenecek.
"Aslan ve yılan başlı ürünler güç sembolüydü"
Kars Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Müdür Vekili Hakim Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ani Ören Yeri'ndeki kazılar sonucunda bulunan iki "yılan başlı" bileziğin sergilenmeye başlandığını belirtti.
Aslan, yılan başlı bileziklerin 2002 yılındaki kazılarda bulunduğunu ifade ederek, "Aslan ve yılan başlı ürünler güç sembolü olarak kullanılıyordu. Bu eşyaların altından yapılmış olması da sahibinin gücünü gösteriyor. Orta Doğu mitolojilerine baktığımızda, yılan başlı figürlerin süslenme amacıyla kullanıldığını, yılan ve ejder başlarının ise öldükten sonra kötü ruhlardan koruma veya sağken kötü ruhlardan etkilenmeyi önleme amacıyla tasarlandığını biliyoruz." dedi.
Müzede sergilenen altın eserlerin ziyaretçiler tarafından daha fazla ilgi gördüğünü söyleyen Aslan, şunları ekledi:
"Bu bileziklerin Ani'de bulunması, doğu etkileşiminin varlığına ve aynı zamanda zengin bir aileye veya kişiye ait olduklarına işaret ediyor. Müzemizde yaklaşık 2 bin 500 eser sergileniyor, ancak depomuzda 10 binden fazla eser bulunuyor. Müze müdürlüğümüz, belirli dönemlerde geçici sergiler düzenleyerek depodaki eserleri de ziyaretçilere sunuyor. Özellikle müzelerde sergilenen altın ve farklı objeler, ziyaretçilerin dikkatini daha fazla çekiyor. Bileziklerin kısa süreliğine sergilenmesi, ziyaretçi sayısında artışa neden oluyor."
Kaynak: AA
Arkeolojiye dair daha fazla içerik için Arkhe Arkeoloji Dergisi