Hasankeyf'te 1600 Yıllık Roma Dönemi Askeri Yapı Kalıntıları Bulundu
Batman’ın Hasankeyf ilçesinde gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda, Roma dönemine ait 1600 yıllık bir askeri yapının kalıntıları ortaya çıkarıldı.
İnsanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Hasankeyf ilçesinde..
Sefertepe'de 10 Bin Yıllık Süs Eşyaları Keşfedildi
Şanlıurfa'da devam eden "Taş Tepeler Projesi" kapsamında yapılan Sefertepe kazılarında, 10 bin yıl öncesine ait biri leopar, diğeri ise akbaba ve insan figürlü iki süs eşyası bulundu.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü T..
Yumuktepe Höyüğü'nde 9 Bin Yıllık Buğday Türleri Keşfedildi
Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan Mersin’deki Yumuktepe Höyüğü’nde gerçekleştirilen arkeobotanik çalışmalarda, geçmişi Neolitik Dönem'e kadar uzanan iki farklı buğday türü keşfedildi.
1937 yılında başlayan kazılarla "..
Çankırı'daki Çorakyerler Omurgalı Fosil Lokalitesi'nde bu sezonki kazılarda zürafagiller, hortumlular ve gergedangillere ait fosiller öne çıktı. Kazı alanında, yaklaşık 9 milyon yıl öncesine tarihlendirilen fosillerin bulunduğu çalışmalar, temmuz ayının ilk haftasında başladı. Çalışmalar, 15 kişilik..
Muğla'nın Datça ilçesi açıklarında süren Kızlan Osmanlı Batığı kazı çalışmalarında Osmanlı İmparatorluğu'na ait yeni buluntular keşfedildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açıklamasına göre, kazılar, Mavi Miras Projesi kapsamında Dokuz Eylül Üniversitesi Sualtı Araştırmaları Merkezi (SUDEMER) tarafın..
Uşak'ta yer alan Blaundos Antik Kenti'nde Roma dönemine ait bir kadın heykeli keşfedildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle Ulubey İlçesi sınırları içerisinde yürütülen kazı çalışmalarında, Ceres (Demeter) Tapınağı'nın batı bölümünde bulunan bu heykel, uzmanlar tarafından sanat tarihi açısın..
86 bin yıllık İnkaya Mağarası'nda Buzul Çağı insanının izleri tespit edildi
Çanakkale'nin Çan ilçesinde geçmişi 86 bin yıl önceye uzanan İnkaya Mağarası'ndaki arkeolojik kazıda, Avrupa'dan göç ederek bölgede milattan önce 40 binli yıllara kadar yaşayan, Buzul Çağı'nın son dönem insanına ait yontm..
Antalya’nın Serik ilçesinde yer alan Sillyon Antik Kenti'nde yapılan kazı çalışmaları sonucunda, hem Roma dönemine hem de beylikler dönemine ait iki katmanlı bir hamam yapısı ortaya çıkarıldı. Milattan önce 2 binli yılların başında, güvenlik kaygıları nedeniyle yüksek bir tepe üzerine kurulan Sillyo..
Sivas’ın Yıldızeli ilçesinde yer alan, Hitit dönemine ait Kayalıpınar antik kentinde yapılan arkeolojik kazılarda, prensler, başkatipler, katipler ve kaya tapınağı beylerine ait 50'den fazla mühür baskısı gün yüzüne çıkarıldı. Bu kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle, Koç Üniversitesi Arke..
Sefertepe'de Neolitik Dönem’e Ait Yeni Gömü Gelenekleri Ortaya Çıkarıldı
Şanlıurfa’da süren "Taş Tepeler Projesi" kazıları sırasında bulunan bir insan kafatası, dönemin cenaze törenleriyle ilgili önemli ipuçları sundu.
Şanlıurfa’da yürütülen "Taş Tepeler Projesi" kapsamında Sefertepe'deki kazı..
Erzurum’un Aziziye ilçesine bağlı Pulur Höyük’te yürütülen kazılarda, 7 bin yıl öncesine tarihlenen bir tabakada yapılan çalışmalar sonucunda pişmiş topraktan bir kadın figürini ortaya çıkarıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın koordinasyonunda gerçekleştirilen kazılar, Aziziye ilçesinin kırsal Öm..
Çanakkale’nin Ayvacık ilçesindeki Assos Antik Kenti’nde gerçekleştirilen kazılar sırasında, Roma İmparatorluk Dönemi’ne ait önemli bir buluntuya rastlandı. Kazılarda, Ksenedochion adı verilen yapıda, üzerinde Assos’un koruyucu tanrıçası Athena’nın tasviri bulunan 1700 yıllık bir yüzük taşı bulundu. ..
Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde bulunan 5 bin yıllık Maydos Antik Kenti'nde süren 2024 yılı kazı çalışmalarında, yaklaşık 4 bin yıllık bir silindir mühür keşfedildi. Kazılar, Temmuz ayında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve kazı başkanı Prof. Dr. Göksel Sazc..
Eskişehir’de yeni bir arkeolojik keşif: 5 bin 200 yıllık yapılar bilinçli olarak gömülmüş
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nün, Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde yürüttüğü kazılarda, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki Neolitik Dönem ile özdeşleşen yapı gömme uygulamalarına dair önem..
Andriake kazılarında Türkiye’de ilk kez keşfedildi
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Andriake bölgesindeki kazılarda dikkat çekici bulgulara ulaşıldığını sosyal medya hesaplarından duyurdu. Bakan Ersoy, “Andriake’de ortaya çıkardığımız, zor ve ince cam işçiliği tekniğiyle üretilen düz pl..