Diyarbakır Müzesi'nde bulunan ve yalnızca kadın isimlerinin yazılı olduğu 2 bin 648 yıllık 'kil tablet' ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Bu önemli eser, Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki İçkale Müze Kompleksi'nde sergileniyor ve Asur İmparatorluğu döneminden kalma saray kalıntılarında keşfedildi.
2000-2012 yılları arasında, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle, Müze Müdürlüğü Başkanlığı'nda ve Devlet Su İşleri sponsorluğunda Ilısu Barajı kapsamında Dicle Nehri kenarında gerçekleştirilen kurtarma kazıları sırasında bu tablet bulundu.
Asur İmparatorluğu'nun Kuzey Mezopotamya'daki önemli merkezlerinden biri olan Ziyaret Tepe'de yapılan kazılarda, Süryanice, Asurca, Akadca, Sami dil grubu ve henüz tanımlanamayan bazı dillerde kadın isimlerinin yazılı olduğu bu tablet keşfedildi. Sarayda çalışan kadınların listesini içeren bu tablet, Diyarbakır Müzesi'nde sergileniyor ve ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor.
Diyarbakır Müze Müdürü Müjdat Gizligöl, kurtarma kazıları sırasında Ziyaret Tepe'de çok önemli buluntulara rastladıklarını belirtti. Gizligöl, Asur İmparatorluğu'nun bu bölgedeki önemli merkezlerinden biri olan Ziyaret Tepe'deki saray yapısında, çakıl taşlarından yapılmış güzel bir mozaik döşemenin bulunduğu yerde, Asur dönemine ait yazılı bir tablet keşfettiklerini ifade etti. Dikdörtgen şeklindeki bu tablette, iki satır halinde sadece kadın isimlerinin yer aldığını ve bazı isimlerin hangi dil grubuna ait olduğunun henüz bilinmediğini söyledi.
Bu tabletin büyük olasılıkla sarayda çalışan kadınların listesi olduğunu belirten Gizligöl, Asur İmparatorluğu'nun kayıt tutmaya büyük önem veren bir medeniyet olduğunu vurguladı. Asur İmparatorluğu'nun Anadolu'ya yazıyı getiren ve Roma İmparatorluğu'ndan çok önce hüküm süren bir imparatorluk olduğunu hatırlatan Gizligöl, bu tabletin Ziyaret Tepe'nin ünik eseri olarak sergilendiğini ve ziyaretçilerin büyük ilgi gösterdiğini belirtti.
Diyarbakır Müzesi'nde görevli Arkeolog Nuran Candan da sarayda birçok kil tablet bulunduğunu ve bu tabletin en önemli özelliğinin kadın isimlerinin yer alması olduğunu ifade etti. Candan, kadın isimlerinin farklı dil gruplarına ait olduğunu ve bazı isimlerin henüz çözülemediğini belirtti.
Ziyaretçilerden Doğa Yücel, Ayvalık'tan geldiğini ve müzede kadın isimlerinin yazılı olduğu tabletin ilgisini çektiğini söyledi. Bu tür eserlerin nadir olduğunu belirten Yücel, tabletin çok ilgi çekici olduğunu ifade etti.
Kaynak: İHA