Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Arkeolojik Yüzey Araştırması Başkanı Dr. Volkan Demirciler ile ekibi, Marmaris'e bağlı Bozburun'da önemli bir keşif yaptı. Helenistik dönemde aktif bir ticaret merkezi olduğunu gösteren "Kaletepe Yazıtı" bulundu.
Dr. Volkan Demirciler, daha önce bilimsel yayında yer almayan bu yazıtın, Bozburun Mahallesi'nin Tepebaşı mevkisinde ortaya çıkarıldığını belirtti. Kaletepe sırtlarında gerçekleştirilen titiz araştırmalar sonucunda bulunan yazıtta, Anadolu'nun çeşitli şehirlerinden gelen sekiz kişinin, belirlenemeyen bir amaca yönelik finansal katkılar sunduğu ifade ediliyor.
Antik dönemde "Karya Khersonesosu" veya "Rodos Peraiası" olarak bilinen Bozburun Yarımadası'nda bulunan bu yazıtlar, bölgenin politik ve sosyoekonomik koşulları hakkında değerli bilgiler sunan nadir buluntular arasında yer alıyor.
Volkan Demirciler ve ekibi, 2021 yılından bu yana Bozburun Yarımadası genelinde yürüttükleri arkeolojik yüzey araştırmalarıyla bölgenin arkeolojik envanterini çıkarmanın yanı sıra, yerleşim modellerini, antik tarım teraslarını, hidrolojik potansiyelini ve yerleşim-tarım ilişkisini inceleyerek yeni sitlerin izini sürüyor ve bunları belgeliyor.
Bozburun Yarımadası'nın en az 2 bin 300 yıl önce köylerin bir araya gelerek şehir ölçeğinde örgütlenmiş bir bölge olduğu vurgulanıyor.
Kaynak: AA
Arkeolojiye dair daha fazla içerik için Arkhe Arkeoloji Dergisi