Beçin Antik Kenti'ndeki Kale Duvarları ve Burçlar Yeniden İnşa Ediliyor
Muğla'nın Milas ilçesinde yer alan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan Beçin Antik Kenti'nde, kale duvarları ve burçlar yürütülen kazı ve restorasyon çalışmaları sayesinde eski ihtişamına kavuşuyor. Menteşeoğulları Beyliği'ne başkentlik yapmış bu antik kent, bölgenin en önemli ören yerlerinden biri olarak tarihe ışık tutuyor.
Beçin Antik Kenti'nde kazı ve restorasyon çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Kadir Pektaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Beçin şehrinin Menteşeoğulları tarafından başkent olarak seçildiğini belirtti. Ahmet Gazi'nin türbesinin de bulunduğu bu kent, Türk-İslam dönemi yerleşiminde önemli bir merkez olarak dikkat çekiyor.
2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilen Beçin Antik Kenti'nde düzenli olarak kazı çalışmaları yapıldığını ifade eden Pektaş, kentte birçok eserin gün yüzüne çıkarıldığını ve ayakta kalan tarihi yapıların restore edilerek turizme kazandırıldığını söyledi.
"Kale Duvarları ve Burçlar Eski Görünümüne Kavuşuyor"
Beçin Antik Kenti'nin tarihinin M.Ö. 2000'lere kadar uzandığını, ancak asıl önemini Menteşeoğulları Beyliği döneminde kazandığını belirten Pektaş, geçen yıl başlatılan restorasyon çalışmalarının bu yıl da devam ettiğini ifade etti. İç kalenin girişindeki burçların ve kale duvarlarının bir bölümünün restorasyonunun tamamlandığını belirten Pektaş, iç kalenin girişindeki sarnıçtaki kazı çalışmalarının da yakın zamanda tamamlanacağını kaydetti.
Beçin iç kalesinin Milas Ovası'na hakim bir konumda olduğunu vurgulayan Pektaş, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan duvarların yeniden inşa edildiğini belirtti. Özellikle iç kale girişindeki burçların büyük bir risk oluşturduğunu söyleyen Pektaş, bu burçların restorasyonunun tamamlandığını ve etap etap diğer surların da aynı şekilde restore edileceğini belirtti. Restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte, ziyaretçilerin kalkolitik dönemden 1950'lere kadar kesintisiz yaşamın sürdüğü bir yeri görme şansına sahip olacağını ifade etti. Şu ana kadar kale duvarlarının bir bölümü ve iki burcun restore edildiğini, toplamda sekiz burcun daha restore edileceğini söyledi.
2024 yılı kazı ve restorasyon çalışmalarının da devam ettiğini belirten Pektaş, mezarlık alanında temizlik çalışmaları yapıldığını ve iç kalenin karşısındaki 1 nolu türbenin restorasyon projesinin koruma kurulunda incelemede olduğunu söyledi. Ayrıca Üçgöz Hanı için de proje hazırlandığını ve onay beklediklerini ifade etti. Türk Tarih Kurumu'ndan gelen ödenekle Orhaniye Cami ve Seymenlik Zaviyesi'nin restorasyon projelerinin de hazırlanacağını belirtti.
Beçin Kalesi
Tarihi kaynaklara göre, Milas-Ören yolunda ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta bulunan Beçin Kalesi, Bizans döneminde inşa edilmiştir ve yapımında çevresindeki antik yapıların taşları kullanılmıştır. Menteşeoğulları döneminde ise kale onarılarak kullanılmıştır.
Kaynak: AA
Arkeolojiye dair daha fazla içerik için Arkhe Arkeoloji Dergisi ve Arkhe Kitap bölümlerini ziyaret etmeyi unutmayın.