Arslantepe Höyüğü'nde 6 bin 400 yıllık fırın keşfedildi
UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Malatya'nın Arslantepe Höyüğü'nde yapılan kazılarda, milattan önce 4 bin 200 ile 4 bin 400 yılları arasına tarihlenen 2 metrelik bir fırın ortaya çıkarıldı.
Kazı çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli, gazetecilere verdiği demeçte, geçen yıl Orta Çağ dönemine ait mezarların kazıldığını ve burada çeşitli objeler bulunduğunu hatırlattı. Restelli, "Geçen yıl yaptığımız kazılarda bilezik, küpe ve boncuk gibi birçok obje bulduk. Orta Tunç Çağı'na ait mezarların altında ise enteresan bir katmanla karşılaştık. Bu katmanda 4-5 depo bulundu ve bu depoların içinde buğday tespit ettik." ifadelerini kullandı.
Geç Kalkolitik Dönem'e ait mühürler bulundu
Kazı alanının batı kısmında geç kalkolitik döneme ait tabakaların kazıldığını belirten Restelli, "Milattan önce 3 bin 600 yıllarına tarihlenen mühürler bulduk. Bunlardan biri kırmızı taştan, diğeri ise kemikten yapılmıştı. Normalde mühür baskıları bulduğumuz bu alanda, bu kez bizzat mühürlere ulaştık." dedi.
Bu yılki kazıların 16 Temmuz'da başladığını belirten Restelli, Türkiye'nin farklı üniversitelerinden gelen öğrencilerin iki hafta boyunca teorik eğitim aldığını ve ardından kazı çalışmalarına katıldıklarını açıkladı. Orta Tunç Çağı'na ait alanlarda yapılan çalışmalarda, mezarların yanı sıra depolarda da kazılar devam ediyor. Restelli, "Kazılar sırasında sıvalı yeni odalar keşfettik ve bu odalardan değerli buluntular çıkacağını umuyoruz." dedi.
Fırın keşfi
Höyüğün batı kısmında yapılan kazılarda, Arslantepe'nin en eski tabakalarına ulaşıldığını dile getiren Restelli, "Geç kalkolitik döneme ait, milattan önce 4 bin 200-4 bin 400 yıllarına tarihlenen tabakalarda 2 ve 3 odalı evler ile içinde ocaklar bulduk. Ancak asıl ilginç olan, 2 metreden büyük ve oldukça iyi korunmuş bir fırın bulmamız oldu. Bu fırın, yemek pişirmek için kullanılmış. Birden fazla ailenin ortak kullanımına hizmet ettiğini düşünüyoruz; tek bir aile için bu boyutta bir fırın normal olmazdı. Kazılar iki ay daha devam edecek." diye konuştu.
Ziyaretçi merkezine yönelik çalışmalar
Restelli ayrıca, kazı alanındaki saray bölümünü korumak amacıyla yapılan çatının genişletileceğini ve ziyaretçi yolunun yenileneceğini belirtti. Sarayın içinde bulunan kral mezarının şu an boş olduğunu, çünkü objelerin müzeye götürüldüğünü söyleyen Restelli, "Ziyaretçilere daha iyi bir deneyim sunmak için projeler geliştirmeyi planlıyoruz. Belki mezarın içine kopyalar koyabiliriz. Ziyaretçi karşılama merkeziyle ilgili çalışmalar devam ediyor ve bu ay inşaatın tamamlanmasını umuyoruz. Sergilenecek objelerin hazırlanmasına da katkı sağlayacağız." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA