Quick Links


Place here any module, widget, design or HTML. for example menu, categories

850 TL ve üzeri ücretsiz kargo!

Poco theme
0
Shopping Cart (0)
0 ürün - 0,00TL
0
Alışveriş Sepeti (0)
0 ürün - 0,00TL

Karain Mağarası

By Arkhe - 23 May 2023 1135 0 comments
Previous Next
Karain Mağarası
Karain Mağarası
Karain Mağarası

Karain Mağarası

Karain Mağarası, Türkiye'nin Antalya ilinde bulunan tarihi bir mağaradır. Mağara, Antalya'nın 30 kilometre kuzeybatısında, Döşemealtı ilçesinin Yağca Mahallesi sınırları içerisinde yer alır. Denizden yüksekliği yaklaşık 400 - 450 metredir. Karain Mağarası, Türkiye'nin en önemli arkeolojik sit alanlarından biri olarak kabul edilir ve hem Anadolu hem Yakın Doğu tarihi açısından önemli bir Paleolitik merkezdir.  Ayrıca Türkiye’nin bilinen en büyük doğal mağaralarından biridir.

Karain Mağarası’nın Alt Paleolitik'ten geç Roma Dönemi’ne kadar görülen yerleşim izleri ile Anadolu’daki arkeolojik çalışmalar açısından oldukça önemli bir boşluğu doldurmaktadır. Dünyanın pek çok yerinde bilinen paleolitik mağaraların geneli sadece bir dönemi temsil ederken Karain Mağarası Alt, Orta ve Üst olarak kesintisiz bir katmanlaşma göstermekte ve bu katmanlardan elde edilen veriler, özellikle Avrupa ve Yakın Doğu arasındaki bağlantılar ve göç yolları hakkında fikir vermesi açısından önem taşımaktadır. 

Karain Mağarası 1946 yılında Prof. Dr. İsmail Kılıç Kökten tarafından keşfedilmiş ve bilim dünyasına tanıtılmıştır. 1974 yılında Kökten’in vefatına kadar aralılarla sürdürülen kazı çalışmaları 1985 yılında Prof. Dr. Işın Yalçınkaya başkanlığında tekrar başlatılmıştır. Işın Yalçınkaya’nın emekliliğinden sonra günümüzde Ankara Üniversitesi il ve Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Taşkıran başkanlığında sürdürülen kazılar Anadolu’nun ve bölgenin tarihine ışık tutmaktadır.

Orta Paleolitik Dönem’de daha yoğun bir yerleşim aldığı saptanan Karain Mağarası’nda bu dönemin insanları olan neanderthallere ait kalıntılara rastlanmıştır. Bu anlamda Türkiye’de fosil insan kalıntılarına dair kanıtlar sunan tek mağara yerleşimi olması yönüyle de Karain Mağarası ayrı bir öneme sahiptir.

Karain Mağarası, 1994 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmıştır. Mağara, ziyaretçilere açıktır ve turistlerin ziyaret edebileceği bir alan haline getirilmiştir.

Karain Mağarası, Antalya'nın zengin tarihi ve kültürel mirasının bir parçasıdır ve ziyaretçiler için ilgi çekici bir yerdir.

 

Görsel Kaynak: Türkiye Kültür Portalı

Arkeolojiye dair daha fazla içerik için Arkhe Arkeoloji Dergisi ve Arkhe Kitap bölümlerini ziyaret etmeyi unutmayın.

Yeni Ürünler

Özel Ürün
Yeni

İlkel Kültür

646,00TL 680,00TL
Yeni
Yeni

Arkeofili

185,00TL
Özel Ürün
Yeni

Luviler

427,50TL 450,00TL
Yeni
2-3 gün içinde
Özel Ürün
Yeni

Anadolu Kültür Tarihi

451,25TL 475,00TL
Özel Ürün
Yeni

Hellenistik Dünya Tarihi

427,50TL 450,00TL
Özel Ürün
Yeni
Özel Ürün
Yeni

Related Article

Arkhe Kültürel Miras Projesi

ARKHE KÜLTÜREL MİRAS PROJESİ Arkhe Kültürel Miras Projesi Nedir?  Türkiye’nin kültürel mi..

Kaunos Antik Kenti

Kaunos Antik Kenti Kaunos Antik Kenti, Muğla iline bağlı Ortaca ilçesi Dalyan mahallesi yakınları..

Related Products

Özel Ürün
Yeni

Antalya-Kaleiçi Sırlı Seramikleri

1.235,00TL 1.300,00TL
Özel Ürün
Yeni

Antalya İkonaları

475,00TL 500,00TL
Özel Ürün
Yeni
Özel Ürün
Yeni
Stokta yok