İvriz Kaya Anıtı
Geç Hitit Dönemi'ne tarihlenen anıt, Konya'nın Halkapınar ilçesinde İvriz Suyu'nun kaynak başında yer almaktadır.
Aramileşmiş Geç Hitit dönemine ait önemli eserlerden biri olarak değerlendirilmektedir. Anıtta bunun yanı sıra Asur ve Frig etkileri de görülmektedir.
MÖ 727-742 yılları arasında, Kral Varpalavas tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir. 4.20 x 4.20 metre ölçülerinde, kaya zemin üzerine, kabartma tekniğiyle yapılmıştır.
Tuvana krallığından, günümüze gelebilmiş bir eserdir. Tuvana krallığı; başkenti Ereğli olan ve ön Hititler tarafından kurulan bir krallıktır.
Anıtta; bölgenin kralı Varpalavas ile Tarhundas tasvir edilmiştir.
Kral Varpalavas, Tarhundas'a dua eder durumda resmedilmiş. Kralın kıyafetleri, o dönemi etkileyen Arami kıyafetleri ama Tarhundas'ın kıyafetlerinde Hitit etkisinin sürdüğünü görmek mümkün.
Tarhundas; krala göre daha büyük ölçüde, ellerinde üzüm salkımı ve buğday başaklarını tutuyor. Kral ise, daha küçük ve dua eder durumda tasvir edilmiştir.
Her iki figürün arasında bulunan, hiyeroglif yazıda: ” Ben hakim ve kahraman Tuvana Kralı Varpalavas; sarayda bir prens iken, bu asmaları diktim, Tarhundas onlara bereket ve bolluk versin." yazmaktadır.
Anıtın bulunduğu alan "İvriz Kültürel Peyzajı" adıyla 2017 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesin'e alınmıştır.
Arkeolojiye dair daha fazla içerik için Arkhe Arkeoloji Dergisi ve Arkhe Kitap bölümlerini ziyaret etmeyi unutmayın.