Antik Mısır'da Hiyeroglifler
Antik Mısır hiyeroglifleri, Mısır halkının resim ve simgeler kullanarak yazı yazma sistemidir. Bu yazı sistemi, yaklaşık 4000 yıl önce geliştirilmiş ve Mısır tarihinde yazılı belgelerin çoğunu oluşturmuştur. Hiyeroglifler, Mısır tapınaklarının duvarına, mezarlıklardaki mumyaların kabartmalarına ve diğer yapıların yüzeyine yapılmıştır.
Hiyeroglifler, Mısır halkının tarihi, mitolojisi, dinsel inançları ve günlük hayatı gibi pek çok konuda bilgi sağlar. Aynı zamanda, hiyeroglifler Mısır imparatorluğunun ticaret, diplomatik ilişkiler, hukuk ve vergi sistemleri gibi pek çok fonksiyonunu yerine getirir.
Antik Mısır hiyerogliflerinin anlamı, 19. yüzyılda Fransız arkeolog Jean-Francois Champollion tarafından çözülmüştür. Hiyeroglifler, resimler, harfler ve sayılar gibi farklı simgelerden oluşur ve her bir simge farklı bir anlam taşır.
Antik Mısır hiyeroglifleri, bugün de turizm amaçlı olarak ziyaret edilmekte ve Antik Mısır kültürünün birçok açısı hakkında bilgi sağlamaktadır. Hiyeroglifler, aynı zamanda, Mısır tarihini ve kültürünü anlamaya yardımcı olan pek çok yapıtın ortaya çıkmasına neden olmuştur.
Görsel: Rosetta Taşı. Taş, belli başlı üç Mısır tapınağına gönderilmek amacıyla ve üç dilde yazılmış.