İspanya'nın kuzeyinde bulunan ve MÖ 35.000 ile 15.000 arasına tarihlenen kullanım evreleri olduğu anlaşılan Altamira Mağarası'ndan bir bizon tasviri.
Mağaranın duvarlarında kazıma, aşı boyası ve kömürle yapılmış bizon, geyik, at, domuz gibi çok sayıda hayvan tasviri bulunuyor.
Kullanılan çizim tekniği, duvarı çakmak taşı gibi sert bir nesneyle kazımak ve daha sonra kömür kullanarak siyah bir çizgi çizmekti. Sonrasında ise kırmızı veya sarı ile boyanmıştır. Gözler veya boynuzlar gibi unsurlar kazıyarak yapılırken, saç gibi detaylar kömürle yapılmıştır.
Bu resimlerin kesin olarak hangi tarihte yapıldığı tartışmalı bir konu olsa da günümüzden 17.000 yıl öncesine tarihlendiriliyor.
1868 yılında keşfedilen mağarada ilk kazı çalışmaları 1879 yılında başlamıştır. Bu çalışmalar sırasında çakmaktaşı, kemik ve boynuzdan yapılmış aletlerle birlikte resimlerin tarihinin saptanmasına sağlayan renklendiriciler de bulunmuştur.
Mağara 270 metre uzunluğundadır ve arkeolojik kazı yeri mağaranın içinde, girişin yakınında bulunabilir, ancak asıl mağara girişinin yıkıldığı için dışarıda da kalıntılar vardır.
Mağara binlerce yıl boyunca bir yerleşim yeri olması sebebiyle Paleolitik mağara sanatının yanı sıra tarih öncesi insanlarının günlük faaliyetlerinin kalıntılarını da içermektedir. 1985 Yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine dahil edilmiştir.
Bugün gerçek mağara ziyaret edilemese de, uzmanlar, mağarayı yeniden oluşturarak ziyaret imkanı yaratmışlardır. Bunun yanı sıra, Altamira ve çevresindeki diğer mağaralara ait pek çok buluntunun sergilendiği Altamira Müzesi ziyarete açıktır.
Arkeolojiye dair daha fazla içerik için Arkhe Arkeoloji Dergisi, Arkhe Konsept ve Arkhe Kitap bölümlerini ziyaret etmeyi unutmayın.