Afyonkarahisar Müzesi'nde sergilenen "ahşap mezar odası", Antik Çağ'ın derin izlerini ziyaretçilere sunuyor.
Dinar ilçesindeki Tatarlı Tümülüsü'nde 55 yıl önce keşfedilen bu özel odanın hikayesi, kaçak kazılar ve tahribatlarla dolu. 1969'da bulunan mezar odası, yağmacılar tarafından kısmen tahrip edilmiş ve bazı parçaları yurtdışına kaçırılmış.
Neyse ki, Afyonkarahisar Müzesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın çabalarıyla kayıp parçalar geri getirilmiş ve eser restore edilmiş. 2010'da İstanbul'da düzenlenen Avrupa Kültür Başkenti etkinliklerinde sergilenen odanın, 2023'te Afyonkarahisar Müzesi'nde özel bir bölümde yerini almasıyla, yerel ve uluslararası ziyaretçiler için önemli bir cazibe merkezi haline gelmiş.
Afyon Kocatepe Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü'nden Dr. Ümit Emrah Kurt, bu mezar odasının tarihsel ve kültürel önemine vurgu yapıyor. Ahşap yapıların organik doğası nedeniyle günümüze kadar gelmelerinin nadir olduğunu belirten Kurt, odadaki figürlerin ve sahnelerin Antik Çağ'a dair önemli ipuçları sunduğunu ifade ediyor.
Kurt ayrıca, Afyonkarahisar'daki diğer benzer mezar yapılarının da korunması gerektiğini ve kültürel mirasın kaçak kazılarla tahrip edilmemesi gerektiğini vurguluyor.
Kaynak: AA
Arkeolojiye dair daha fazla içerik için Arkhe Arkeoloji Dergisi ve Arkhe Kitap bölümlerini ziyaret etmeyi unutmayın.